[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#69

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
噉冇啦,覆蓋依然係 sRGB 98% 同 DCI-P3 唔過 85%,垃圾
其實我 cal 過幾次,測色板應該揀幾多好
越多嘅話,Delta E 就越大

手機4k可能冇咩必要
不過1440p會明顯清d
手機OLED多數用Pentile 非傳統RGB排列 PPI要打個8折

色域都有97%DCI-P3
係亮度明顯弱d 好似得540nits
好似幾抵玩
係手機細部咗啲 出部幾唔多spec/價錢嘅OLED tablet就好了
mini LED真係有啲揾笨
how about asus vg289q 見到有430CAD
唔係for 打機執相 主要係日常文書用 無p3應該唔算大問題?
mini led啱tablet用
因為tablet大部OLED pentile明顯冇咁清 亮度冇咁高
Pa32ucg 兩件後會唔會有人接
Lm
PA32UC出咗咁耐都有人要
你個二手價合理咪有人要囉
聽講PA32UC仲未停產
測色板愈多愈準確
想問下Mon有無PiP功能係咪取決於硬件本身有無呢個功能
定係Display卡
噉呢個已經係用 4000 幾塊嘅結果
fi27q-x price網購$5999
淨係見到6999
買埋張2000送200網購禮券 $5799買單
有無人訂左G9
https://www.youtube.com/watch?v=xnJjuQdQiyo&t=1s
Hardware unbowed出左M28U review
唔理HDR同妓姦QC既話其實好抵玩
求救 岩岩到手M27q 但我set上120/144hz 佢就不停係咁閃mon 出唔到畫面 係唔係條原裝hdmi唔support
用DP
香港買既話唔抵玩 賣緊7000蚊同27gp950差唔多
平ASUS VG28UQL1A $500
M28U個插黑幾舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞