[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#69

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我想睇Netflix 4K,
但又想打機 but得1070一定只可以開1080p,
咁換4K過換唔換得過
糾結左好耐
唔介意打機開1080p會模糊 咪去馬
LG下年 42 OLED
出面買賭下手氣
換完4k後你會有動力換埋3080
想換個mon玩PS5,最大24吋,有冇推介
24ud58
冇hdr會唔會差好遠?
本身想買pg32uq, 依加都係等埋oled算
有部22吋OLED有HDR
不過成5皮野
我都係咁話
分分鍾價錢唔差得遠 但效能差天共地
我想放隻VG289Q想換隻中階既4K Mon
如果有ching想要 我放2700
我厭色域唔夠飽滿
唔打FPS主要玩RPG同睇戲係咪只要留意色域就可以?

普通黎講廣色域大概係咩定義? 上網睇話D咩sRGB 130%係無意思 想問下應該點睇好

6-8K 唔知做唔做到 如果有Free Sync行到N卡就最好
PA279CV點睇
隻*289Q買左兩日
但我多數電腦用 有d驚燒印
一般sRGB 接近100%已足夠 超過100%就會過飽和 有D人中意過飽和 睇落深色D
娛樂用途只有HDR用到超過100%sRGB(DCI-P3/REC.2020廣色域)
純粹要過飽和深色 可買EW3280U 有95%DCI-P3/14X% sRGB
驚閪...
你見依到唔少巴打用普通MON都係1-2年就打柴
上網睇完OLED 打機睇戲既片我覺得係值...
想請教大家
如果想買21:9 34吋
主要要駁macbook剪片執相
得閒會打下ps4 switch
Budget大約$5000
有冇性價比選擇?
識用識應該頂到幾年唔燒印
同埋OLED TV有保養機制 例如ABL/像素偏移 拖延燒印
色準應該點睇?
其實我想揾番我Notebook用緊種Mon睇落去好Sharp 係公司同事不乜用緊Mac Book做Design
見到我個Mon話好好J
我部機個mon個spec大致係咁上下

另外見到M28U GIGABYTE呢部野 6k左右
呢個價位4k 144hz係咪伏
無記錯 LG有得定時清印
我以前隻垃圾10幾吋mon用左12-3年
仲有隻27gp850
好難揀
我隻垃圾24吋都係 仲用緊
色準睇detal e 最好小於3
同埋Pantene認證
你部機隻mon係靚野 廣色域 OLED

m28u色域唔係好廣 實測冇90%DCI-P3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞