[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#69

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我隻XB271HU買咗5年都未壞
姐係生產商報大? 我見佢寫94%
有聽到話lg對比度低 係咪?

不過生產商可能用特別既方法測試出94%
咁FI32U呢? 見佢個Spec好似差唔多 但唔知有咩分別 但貴左千幾
見到Rtings好似評價唔差
睇錯FI27U無事了
仲差
得83%DCI-P3
係 但我睇hardware unboxed嘅片 佢覺得呢隻嘅反應同色水都ok
不過好似見過有人講LG係減低對比度黎加速反應
我見Amazon隻 XB273K G寫著
刷新率: 120Hz (超頻至 144Hz) – 使用 2 個顯示埠

呢隻好似要超頻先上到144Hz 仲要用2個display port。
係咪因為冇DSC 先需要2個display port?

照咁睇似乎LG 27GN950-B正d喎
144Hz / 160Hz (超頻) ,即係唔超頻就可以144Hz?
Rtings好似唔見有呢隻Review 想問下ching係邊度睇得到呢D資料?
呢到有人買左
做埋測埋
同埋想問下10bit色同色域有咩關係
YES
我建議用單DP出120hz
27GN950唔超就144hz
冇咩關係
10bit=色深 影響色彩過渡平唔平滑 低色深會出現斷層 不過我自己唔係好分得出8bit同10bit
呢部好似唔差
嘩 屌 支那賣緊4千幾 咁岩google search 到
不過搞港獨唔送香港
呢隻又係群創面板
要色緊係揀友達面板
amazon xb273k g先5千幾 用友達面板
Asus VG28UQL1A 點睇?
原來係咁~~
amazon買mon送貨安唔安全
未試過amazon買咁大件野

我呢部見色準標到1< 應該J得過掛
有壞amazon會唔會收唔收番件野
同一部黎??

真係好撚鍾意香港
我就是amazon買mon成功的例子
會 可以申請退貨 搵dhl上門收
有壞退貨免運費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞