[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#69

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
係啊, 有唔少例子係新型號反而差左
唔做足功課起呢個世代注定入屠宰場
想買部mon 用黎執相
有咩mon 同iMac retina 同級數?
筆直$5000
岩岩係豐澤個網訂左,仲要唔洗食炒價,係唔知預訂完幾時先有貨
我自己就唔急,可以慢慢等
呢隻玩唔起,好貴同無位
Vg289q 轉source 係咪一定要入menu 先轉到
PG32UQ有消息未

定直接FI32U算
求推介筆直大約2千左右,主要玩FPS game同睇下Netflix
地方所限最多擺到24吋,另外24吋曲面係咪會冇咩效果

暫時睇中MSI 23.6" Optix G24C4 Curved 144Hz Gaming Monitor
Yes
應該有快捷鍵
想問下
上個禮拜買左個AOC AG273QCX2,買多左條display port去type c線(laptop要type c先可以直連顯卡
但係呢幾日成日打打下機就會黑mon無signal
但係hdmi就完全無問題
想問係線問題定係個mon問題,要換線定係換mon?
唔該曬
原來 ASUS 出左隻XG43UQ 好似都唔錯有冇巴打已經買左

想問依款我只睇戲要靚色靚畫面夠唔夠做?
同埋點解我上森林睇個價平過係香港賣好多?
想用消費卷
原來都係BGR panel 黎
森林計埋運費幾錢?
不過呢款有PWM閃爍 唔推薦買
一萬蚊價位 PA32UC完勝 更廣嘅色域 真10BIT 有FALD
不過而家要連埋校色器買 加埋12K
請問大家覺得Samsung Odyssey G7點? (32" /27" 2K 240Hz)
之前search過post,見唔少巴打都話呢隻mon CP值低 唔抵玩,
但係我睇返市面上同等級 (2K 240Hz) 其實都係差唔多價錢,例如:
Samsung G7 27" = ~$5200
Asus XG27AQM 27" = ~$6600
Gigabyte FI27Q-X 27" = ~$7000

1. 如果只比較2K 240Hz,Samsung G7 OK嗎?會唔會有隱藏問題而唔推薦? (我想要FPS高d 反應快d)

2. 話G7 CP值唔高,係咪因為俾多少少就可以升上4K 144?

3. 我見另一個post係問4K 144 vs 2K 240,大家好似都一致推薦4K,
27GN950-B (4K 超頻160Hz) 賣$6900 好似唔錯。
因為我想要FPS高d,144 同 240Hz 差別大唔大?

4. 另一款 27GP950 有HDMI2.1,我係100%唔會玩console,只玩PC 用display port,所以我係咪唔洗考慮 27GP950?
想左連燈入左tng
其實我用8仔拎消費卷,tng不了
1. 聽講有災情呢隻mon會中間裂mon有條線

2. 4k 2k睇個人喜好,只係4k mon開始多人afford到,有能力上4k就4k,最緊要睇埋張卡sup唔support到

3. Fps game 分別會明顯d,但你張卡同隻game上唔上到240先係問題

4. 唔玩console GN950已經夠做,7000有找
TFTCentral在其報告中還表示,LG可能正在開發一項名為 「IPS Black」的新技術,該技術將能夠在IPS面板上產生更豐富的黑色,並減少IPS發光的表現。包括有幾款4K顯示器,一款是27英吋,另一款是31.5英吋,計畫在明年1月發佈。
其實我未買住,我諗住等顯示卡回落多啲,買3080, 應該2k 240hz. 或4k 144都夠做掛?
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞