Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (71),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
正常操作,我美馬買都鏟左底
係咪產左底
Reinstall window就變返正常?
是咪粒U問題?
Mon既野唔洗講 朋友應該唔介意同埋佢死都要搵數字鍵model我都唔知搵咩俾佢俾佢
岩岩去完黃金+豐澤,有啲野想請教下

我買部腦番黎主要係執相+ run cad software(solidwork)

除左solidwork之外其實都冇太大3d上既要求,所以我都係aim i5 加iris個個本身既顯卡算,因為我見佢岩岩更新完好似都應付到日常應用。同埋我呢部打算買完可以用得耐,反而耐用我會著重啲

我去完腦場swift 3就4999,swift5就6699,zenbook14就7999

vivobook我就唔考慮,因為買vivobook不如買swift3/5好過
我最苦惱就係swift定zenbook,差一截,但係zenbook又話有個新function去改善電量+military grade造工,感覺上好似好耐用?有冇師兄可以比下意見
如果我呢個要求有其他選擇麻煩都可以講下
如果要用gpu好似Ryzen抵玩啲?
上網睇大部分11代煙條gpu打機都輸ryzen 個vega 1x fps 同埋個價好似intel貴啲
iris xe都有啲csgo玩家反映某啲環境色太暗 話佢個gpu未成熟
我問啲人,就話i5+iris會好過amd+vega
Xe driver is shit ok
鄉下地方一樣冇個個model或者貴
最後咪又係美森
想問下acer nitro 5 好啲定Msi GF66好D
做野還ok decode 支持好
請問
Laptop amd 係咪仲有usb 斷線問題?

如果想買17吋機
Msi gp76 3070
Msi hs76 3070
Asus g733qs 3080
Giga 17g yd 3080

比較推薦邊部?還是有更好嘅推薦?
謝謝
Amd laptop cpu 冇usb斷連問題

CPU 果邊已經有bios fix
姐係本身laptop 無呢方面問題?
淨係枱機先有?
純desktop cpu 先有問題 但已經有bios fix

Laptop cpu 成粒出 設計唔同
感謝
一陣去買
就算買intel 唔好買giga 香港行貨
唔買即刻跛啦
本身都睇啱G733QS-K4256T
3080 17吋 2k 165hz mon
不過比朋友話amd cpu 有問題又嚇一嚇咁姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞