Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (71),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想請教各位巴打1皮左右rtx3060係咪 msi gf65 最抵玩?請問仲有無其他推介?Thank you
部機好好 快啲去買
Thanks 巴打,個list好好,已經睇左,

原因好難詳列,普遍:
散熱差/QC/造工差/Overpriced/廢mon等等

我剩係玩賽車game,部機個screen keyboard對我嚟講無乜所謂,請問10000 +- 2000 有無咩好推介?

我知好多人對個screen好高要求,我唔想放左好多錢落個我唔用嘅靚screen,就係唔識先問,虛心求教,謝謝巴打
promini pm20
改到啲名
10nm = intel 7
7nm = intel 4
有好製程都要好架構配合

再出多次rocket lake + 14nm 真係仆得街
睇下alder lake搞唔搞得掂先
問題係m$ win 11
起碼用100% srgb 1080p 144hz
以後買macbook就得
gaming仲有市場嘅應該
唔太覺得mac有咁大能力搶曬市佔
無論軟件/硬件,你比我揀都係會揀windows
apple條垃圾想upgrade小小野要千幾千幾上 真係係咁先
繼續AMD YES算
Gaming 呢個睇amd intel 點改好架構

可能大小核待機模式溫度靚仔

最緊要睇有冇usb4
Dell g15 5515
記得搵sales攞埋優惠
垃圾黎
乜唔係伏list入面咩
想問文書機如果想要14至15吋mon 有冇好介紹?
唔介意重量,最重要耐用
好的,唔該巴打
睇下先,唔該巴打
獨顯直連沒用

https://youtu.be/0DBTUInAgZ4
RAM CHIPS ARE CHANGING. HERE'S HOW 2021 ROG LAPTOPS ARE AFFECTED

https://rog.asus.com/articles/g-series-gaming-laptops/ram-chips-are-changing-2021-rog-laptops/
之前睇個幾部5500u既機最平都~4000

最尾尋晚399美金買左下面條link依部 今朝睇已加到429 但目前最抵好似仲係佢 原價好似479
另一部同spec靚老母ideapad 3 15要449但焊死左4g ram同得一個slot可以upgrade

https://www.walmart.com/ip/HP-15-6-FHD-Ryzen-5-5500-8GB-RAM-256GB-SSD-Silver-Windows-10-Home-15-ef2127wm/259700440?irgwc=1&sourceid=imp_0AB0FHX56xyLWL10HbRLDTgpUkBUGrxDASGSxw0&veh=aff&wmlspartner=imp_1883484&clickid=0AB0FHX56xyLWL10HbRLDTgpUkBUGrxDASGSxw0&sharedid=&affiliates_ad_id=565706&campaign_id=9383

其實都有諗過買1000以上既機但我又想部機帶到出街,睇中過swift x但發現好多人話散熱差
散熱好既機又好似大部分都好重 早幾日見到有部靚老母 5800h, 16gb, 3060, 165hz, 1tb ssd賣1099好似幾抵 但太重應該拎唔到出街放棄左
lenovo 5800H QHD 3060 512ssd 16ram
12000左右 屌唔屌得過
應該讚佢肯講定諗住呃鳩人話冇分別呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞