Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (71),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
14” 好似未有廠出16:10,一係13/15/16/17

啲輕薄gaming 機又鬼死咁貴(eg G14),prestige 14/Razer 14又垃圾,物美價廉得Swift X,當然Swift X某程度都衰散熱
10000想買gaming 機就儲下錢啦,新機最入門見得人都12K Dell G15 5515
更正,有部Envy 14,14吋16:10
i7-1185G7+1650ti MQ / 3050 series
Sor,一時醒唔起
其實仲有部Envy 14
我都係最近搵到原來有呢部咁嘅野

睇spec好似都ok 呢個價位仲有16:10 QHD mon
但好似冇乜人提
jd搶唔到 0秒秒曬 搶到就11000
我過t記算
我之前有推㗎,只係最近個群傾gaming多
swift5而家6699咁平?10代u?
大學打下code?點解唔等大學優惠?
正路普通文書機都走哂去買mbabuild quality/電/喇叭/mon都冇乜windows機有得比較 特別係電同喇叭

除非真係唔慣mac (不過mac都有得裝windows....) 一係有workflow要用到windows而文書windows黎黎去去都係vostro/swift x

得返gaming機真係值得討論下
一定會洗一次 大陸機信唔過
高階買Zenbook S系
中階買 Zenbook 系/ Swift 5
低階買 Vostro 5000系

文書+light gaming 買 Swift X

完。
但要食張mx350條氣唔係好順
係,i5 8gbram 512gb
我印象中早一兩年swift5係同zenbook同價位
Topic完撚咗
Swift 5 i7-1165G7/16/1TB都係7000中,6699買上代i5
xps慘被遺忘
不過香港個價就算柒掃
XPS 港行個價貴到
一部XPS買到兩部M1 MBA
一部自用,仲有一部送比女女
呢啲機香港連入都唔會入
我估人地連維修零件都冇
lenovo有部yoga slim 7i
我用緊i5 mx450 都打到GTA
仲要2.8k 16:10 靚Mon
不過支那brand
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞