Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (71),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
多謝各位巴打推介dell g15,問左sales之後個價

2款差700蚊,2部都啱筆直,

睇benchmark好似intel好少少,請問intel有無咩缺點?

唔該晒大家
Intel performance 係好啲,但intel食電啲同高W,所以熱好撚多(不論full load / gaming),5515會頂唔到
依款APU 好勁?同埋係咪下年先出
咁你又唔好一碌鳩打成船人 我都睇咗好多review 係想得閒玩下d中階game
原來係咁,謝謝巴打
呢代dell G15 5515好左唔少,Mon upgrade左,好似話用埋外星人散熱模具
你當塞咗張類似1650嘅GPU入粒CPU到,冇乜消息答唔到幾勁,啲news得個吹字
玩乜game都好,點都要1650以上啦
MX450可以放落垃圾桶,除非你打lol only
只限AMD,intel 5511仍然唔掂

預計用途
畫autocad>文書>>>>中階game但少打
16:10既機真係好少
所以我爬左文 $13000

Dell就睇左 g15 5515 / Inspiron 15 plus?
Asus 就無得揀
Acer swift x ?
Amazon 話我賬號可疑
其實UHD iGPU都得
Inspiron 15 plus 唔係16:10,Inspiron 16 plus先係
如果你打機真係其其次,Cad 啲圖唔會太過複雜,咁16 plus 配3050ti 都夠嘅

想打埋機/買好少少Spec咪G15 5515,但就冇16:10 mon

Swift X 比人輕攜,你放屋企唔建議
Intel 11代+AMD 5000係全部72,尤其有intel EVO
10代16:9 先係45,我上面打漏10代
15plus個價睇落好似唔係咁實惠
16plus有3k mon呢到有冇巴打買左16 plus?

咁我都收窄睇g15 5515同16 plus
主要打R6同APEX,重有遲啲出既Battlefield 2042, 請問港行你老母Legion 5 15 AMD (Gen 6) (R5 5600H+ 3060)好唔好?
唔考慮DELL,因為港行保養好垃圾
我都決定g15 5515啦,不過唔知應該宜家買定睇埋大學優惠先好似8月頭有
仲諗住睇睇部15m 見有白色幾型,好彩有上黎問問

問多少少,如果平時打機都係打下fifa nba2k 比較少玩大作,舊一代嘅spec應該都得?
有正常mon,FHD240/300,不過超級難買
大部分都係FHD144,垃圾mon

就算有正常mon ,A15 2021配3070都發揮唔到,一黎TGP低,二黎散熱
你指10代intel / AMD4000 + 20系卡?
冇話唔得嘅,不過除非特別平,如果唔係有新買新
你budget又唔係特別低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞