Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (71),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我係黃金見到佢寫住11代i5 6699係咪即係佢昆人
我本身以為做晒功課+出去黃金睇過,以為都知大概咩option, 發覺上黎睇一睇乜都唔識

想問下各位師兄如果我主要文書+普通執下相+會run cad,同埋盡量輕,有咩option會係岩?我暫時就aim 都係i5+佢本身張iris

zenbook, swift3/5, voxtro點簡好
比起spec我就更加著重耐用,因為幾年前買落部lenovo搞到勁煩,所以我睇到話voxtro>Inspiron

跟住zenbook又係有寫到有military grade,又個電池有改善咁,想知呢幾條line既分別
上面位ching 問你係咪10代U,你又話係

一買就買i7-1165G7 Swift 5,一係就上Amazon 買 i7-1165G7+MX450 Zenbook 14 UX435

唔撚好買i5+8GB
咁如果少啲budget+想著重啲耐用方面有冇其他option
ah great thanks
文書dell latitude有無邊部係出色?或者inspiron
聽人講latitude係襟用啲,不過香港啲mon好廢,台灣就見到啲台仔買到啲好啲既mon
師兄想問吓你用信用卡係咪香港銀行發出嗰啲?定係用返美國本土信用卡?用Lotpost呢部機運返嚟香港大約幾多錢?正常出貨冇咩問題大約幾耐會送到香港?麻煩晒
如果講襟用係咪條business line都好即係voxtro都應該襟?
想問一下OLED PANEL 係咪唔適合喺Laptop 上用?上網search到會燒印嚴重?例如左下角Windows嗰個logo長期都着住應該冇辦法避免燒印問題?
冇可能又要平又要襟

你最多都係得BTS M1 MBA揀
聽講M1 MBA都唔係特別襟
APPLE CARE 又貴
OLED靚就靚,好就好,不過唔太適合PC先啱

Desktop 都還好,大部分新OLED mon (eg LG/Samsung/Sony)都有唔同技術去減低燒印/整得襟用啲,例如影像自動偏移 (確實嘅terms 唔記得)

不過Laptop mon 就冇類似嘅功能,你一係自己校暗啲,一係減少掛機,不過Window bar 就避唔到
佢又要平啲又要咁上下效能又要襟用
想請教咁多位師兄
有冇邊部係同g15 ga503 差不多spec 同size?

我見有部triton 500 se 都好正不過未賣街
咁岩手頭上用緊部電腦收皮中

MSI是咪基本上簿款都唔推薦?係咪衰散熱?

萬分感謝
剛買左部11代i3做文書機,係咪中左伏
我以為襟用係voxtrox /zenbook呢類話自己military grade咁樣
dell vostro + 買5年保咪算
你粗手粗腳咩機都死
一係自己小心啲用
應該話本身捻住買swift5,但係見到zenbook又話個電池可以用software延長好多又military grade,唔熟laptop都唔識分呢啲到底係gimmick定點

定其實都係睇個spec+重量個類野就夠
續航 AMD
你揀得Intel自己帶尿袋
條路自己揀
究竟會唔會有一部行 amd n卡 16:10 below 1.4kg 嘅 notebook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞