測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
shitty仔起我做乜出得po就預俾人睇啦 而家啲測量狗惡撚過中共
拎番個2nd low 番黎先啦,搵intern/ part time 搏return offer啦。大consultant 唔使諗,其他中細型都有啲機會。出到黎就講考牌/經驗,唔理你咩GPA 。提一提,若要生活好,咪做測量狗
冇人理你就send張圖沖出嚟柒笑撚死
Consultant對考牌有幫助d 不過覺得consultant都有風險 如果唔小心入到地獄賣命team就睇路 有d team真係出標出到冇時間溫書
做Contractor都唔代表考唔到牌 考牌好多時都係靠自己
如果唔care考唔考到牌 真心建議做contractor 冇謂入到consultant 忙到冇人生人工又低又做得唔開心
唉~ DSE低分嘛⋯唔係都唔會入測量啦⋯2nd low都應該冇,呢個sem 都完啦,靠下一個Sem都好難拉翻個GPA 唉⋯唔做測量,有咩好做,都讀左咁耐
個天都唔想你做測量
何嘗唔係一種解脫呢施主

利申考哂兩邊牌
做咗好幾年覺得呢行努力同回報完全不成正比
導人向善多過驚你入嚟搶飯食
感如果正常翻工,唔OT,唔努力,當自己文員感做,準時收工,感得唔得架。姐係睇下幾錢人工,就做幾多野,應該唔會比人炒既,反正都冇諗住博上位啦

Ps. FF下,唔知實際工作環境得唔得
我十年前讀完IVE 入行
返第一份工上司已經叫我轉行
呢句真係由做細聽到大
測量呢行真係發達唔使諗
但又餓你唔死囉
唔計SALES類, 亦唔計好高分先入到的好似醫科, 牙醫, LLB
其實我都唔知有邊行係靠讀書可以幫你發到達的
只計U GRAD 的話, SURVEYING 出路話唔定好過神科精算
Nursing, 教大幫到你
nursing 只有最開頭兩三年一定比surveying高, chartered 之後就唔係咁講, 當然如果你考慮的係移民就另一回事

教書我自己會歸類做sales 工的類型, 畢竟唔係人人都有天份一日到黑不斷靠把口賺錢
想統計下. HKU, POLY, CITY. Degree Grad
10年QS 經. 無牌, 應該值幾$
3XK
死得啦咁
咪玩 大把qs 叉左都冇30k
人哋fg 都3x 仲有pt跳
唔考牌就入MC.
想HEA就入政府,
想忙想考牌就入大QS consultant.
3X K
QS最快搵錢方法係咪都係去澳門做
認真, 因為香港精算行頭太窄, 仲未計佢地要邊做野邊考一大堆試,超辛苦, 我有朋友寧願轉做私補都無再做依行

你考慮番入學成績兩科差幾多, u grad 之後人工比較, chartered 後人工比較, 精算成績上係神科, 但出路就未必, 情況同藥劑差不多, 當然藥劑更慘啦
咁不如你話考Ao屌打啦
講extreme case有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞