測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
繼續啦 等緊你
又一個測量手足做到short咗
吹完IT再吹bba
Short L左果個係你
其實你戇鳩得嚟都會講到啲啱既野
晒氣 你個人係勁係有運撈乜都掂
QS嚟講入Kong U+1st hon+積極識人
畢業去做業主或者claims consultant
考埋牌再補多個LLM
其實條career path都會一片光明

不過真係好撚辛苦咁解
其實claims consultant in construction 係香港係咪處理大型civil job多?
市場真係夠養到班人專處理construction dispute?
利申:唔熟claims consultant,無做過
kong U + 1 st hon+ 積極識人
既然LLM 為何不JD

同埋光明係邊
咪又係癡住law 搵食
咁不如LLB 再專攻construction field
做咩要讀測量
做咩要說出真相 比d讀hku 既手足ff 下都好呀
人工極低 褔利差 做到狗咁 唔洗諗
有fd做過
中國建築唔建議入
你講build king?
呢度問關於大行agency leasing關唔關事想問問有冇人做過 跑數跑得甘唔甘
唔會入行?
你DSE 好好成績? 你可以全職做兒子?
2 個都no既話, 唔係你入錯行, 只係你冇得揀
幾廿歲人仲dse 依個世界咁多行 點解要做自己唔中意又唔係特別高人工既職業 當你興趣係剪髮 or 做紋身師 輕鬆3萬無難度 過外國一樣搵到食 有人唔做要做狗?
ching唔係幾適合做qs
大部分人都係大學大專揀咩科就入咩行
唔講dse CE AL 咁講乜

興趣最終可以當飯食有幾多個

剪髮同紋身係咪真係輕鬆3萬我就真係唔知
但覺得成世人每個月3萬就可以過到人世養到家的話,咁真係好多QS以外嘅選擇
你講果頭2個選擇相信好多人未必覺得值得考慮

護士要番shift,要慢慢等健康院/到學校幫人打針果啲請人先有得長期番日頭,唔計公立護士人手長期短缺嘅問題,同埋你講嘅屯門醫院係香港最混亂最多醫療事故果間,入去捱係咪輕鬆過做QS 真係值得商確

教師受出生率影響,嚟緊呢幾年慢慢會殺校,殺校又多堆人出嚟爭飯食,而家暫時最易俾人請嘅係英文人,英文人係長期唔夠

呢度成日都有個人吹奏IT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞