測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
有同感
覺得依加好多人都被連登荼毒咗
其實話餓唔死發唔到達
護士教師社工咪一樣係咁
咁公平咁講
事後望返轉頭當然可以揀得咁好
雖然有好多科收得低但比測量有錢途
又何嘗無其他科收得高過測量但更無錢途呢
真係有更好選擇的話,你又點會同我響呢個post 度出現,一早轉埋行啦
睇錢嚟講,係
但個風險係同QS好唔同
一個係自己做錯嘢會死人
一個係政府人口政策做唔好會冇嘢撈
要肯承受呢啲風險,唔係咁易
我覺得如果讀書唔係太叻,又無咩特別專長
做QS都叫搵到兩餐算唔錯
係差在接唔接到個工作性質
23歲
起薪
護(5年u) 34k
qs(4年u) 18~24k

30歲
護(6,7年年資) 公院下限42k(hgps pt 21)
qs 30k下限
topfit 約70k
以fg3~6年chart計 剛chart又得28k~35k
相信中位數比唔過護士嘅下限

35歲
護 公院下限53k (hgps pt26)
好彩上左apn 63k-70k(未max)
及早到私院高薪又稱心

qs 而家三十中果班fg食正十大基建條水
目測中位數都係5xk
等於護士公院下限
而家考apc人數幾乎係當年2倍
呢十幾年基建房屋有冇倍增?
反觀醫療個market就明顯有升 仲有潜力再上

60歲
護士仲玩可最袋最少79k嘅max咬多5年退休
qs有幾可玩到65?
(p. s. 香港rics hkis qs非重復members應該有4~5000個 政府pro rank qs related位不多於300個)

睇客觀數據
qs係咪可以同護士比 一目了然

至於有人總攞top bottom 10%極端例子 e. g. 政府呀sir madam 十幾萬max 私院護士嫁有錢佬
qs做到跳樓 護士追更猝死果類

我無話可說
香港地啲護士master係人都入得
其實日鳩日用護士嚟比嘅可以隨時轉

前提你頂得順啲爛腳爛屎爛傷口
又要追更冇得瞓
飯鐘頭半個鐘要你執手尾
但係你又要準時返埋位所以只可以食垃圾
痾屎痾尿連坐吓都唔得閒
病人上司家屬都當你出氣袋
有咩事醫生第一個推你出嚟擋

你做QS冇理由唔知
價錢反映晒你份工包啲乜
唔會存在錢+質素+時間都齊晒嘅三角
錢就擺喺到你做得起咪去攞
哦你話醫生牙醫做幾個鐘就輕鬆袋6/7皮呀?
但其實人哋係犧牲咗人生頭20年嘅時間
所有嘢都有代價
怪就怪你唔識投胎
qs入政府好topfit咩
早兩年開大門
你肯keep住考都大機考到
身邊有幾個考到keep住考
30歲前都上左岸
仲使好似d垃圾護士返shift
30歲果批人工最高嘅QS 應該真係入咗政府果堆
真係多得HKIS班老屎忽唔少
政府qs睇3樣野 背景 背景同背景
條友唔使topfit 但一定要岩背景
工程界嚟緊仲有明日大愚,夠吊十幾廿年命
地鐵嚟緊都有新嘢推
政府唔fit

以後呢度班做左5年都冇50k嘅垃圾唔準叫春
政府qs十幾萬 任考都入唔到係你垃圾
係一個好平穩既位置
上位好難, 但餓死亦都好難

PROJECT 主導, 工期主導
無功有勞, 認真做HEA做感覺都係唔上唔落
考到就上岸on99穩袋十皮
考唔到都餓唔死
仲想點重點係測量門檻唔算高
明日大嶼,前期設計都未做,餓死都未天光
性價比/最舒服係政府嗰批
最高人工係私人市場專搞claims嗰批
望吓個市場,叉咗都同你爭政府so做
你就知道個qs位幾撚多人爭
仲要睇出身
見過幾條team嘅qs都係consultant捱撚咗十幾年先考到入去
唔係kongu畢業/ 利比出身都幾難入到去
TFS開咗波啦

地鐵果啲其實有啲而家都做緊前期

呢啲基建嘢政府係會慢慢推,唔會有空窗期,確保你哋工程界建築業唔會冇嘢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞