測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
做GP不如直接從商
Ching HKIS定RICS?
RICS好似冇乜幾間認
新城市建築 想問下有無巴打睇過下
睇左HKIS個介紹,感覺GP同P&D做嘅範疇好似差唔多?
有無QS巴打知,台灣係咪無QS呢個職位?
過去台灣做QS係咪唔可能?
台灣直頭連survey喱科都冇
台灣local client 同contractor 就engin 做埋你個份
Civil eng 個course 裏面會有啲學分for cost estimation (construction)
通常都無cost consultant
直接業主對騙頭

不過都唔係無
有間叫Linesight 既野同台版白勵程都有請qs
叫cost manager
Contractor 有無牌都唔重要
最緊要識睇數跑數屈人數同唔找數
想問下PC Rate係lump sum without Qty 既contract下
如果個SOR Qty係錯既, e.g. Qty in Tender dwg = 100m2, Qty in SOR = 150m2, assumed Final Qty 無變過= Tender dwg Qty = 100m2
咁個adjustment係咪應該=
(Actual supply rate - PC rate )x 100m2 而唔係150m2? 因為SOR個qty唔bind
睇你水務做咩
釘板就唔建議做啦
跟drawing qty
qty 唔bind contract ,rate bind
2間都垃圾 建議轉行
釘板啦 值錢
自膠左先
後尾搵搵下見到有pp講呢樣野

但d個到寫deeming the qty in sor as accurate 會唔會太唔professional
白紙入行?
Cta賤過狗
識人都係做cta Aim so or to
日日比正職撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞