測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
仲以為入developer會高啲
某大行 u grad +3年經驗,連埋半個月b仔先18k
成班話GP fg 15k嘅究竟脫節咗幾耐
gp兩年charter到應該有20k無牌verbal做十年過30k當你贏。non-related degree走做APO/PO可能仲好。
睇嚟最好係做地產商MT/政府
各位師兄
請問入唔到政府g仔 做contractor 考牌 定去政府so過人世?
我2年半前fg ,都有17k。究竟15k係幾多年前
你哋比完負評又唔講嘢
Sub仔轉左去做Consultant 再俾人派落去駐判頭Site

發覺自己真係勁垃圾 唔係咁適合做QS, 求屌醒

1. 經驗窄
以前做過幾個判頭公司都係做死幾範trade 同埋冇咩機會有Explosure 自己跟project, 攞到既經驗非常零碎 關QS事既部分極少

依家一到埗已經係Post Contract Stage, 睇既Trade 範數極多, 而且好少有機會落Site睇Workdone

2. 內向
唔識同人social, 表達又差, 講野一舊舊咁, 仲要冇記性, 大佬講完既野轉過頭可以完全唔記得, 俾人屌到上天花板, 寫晒筆記都搞唔掂

Report野果陣答唔到文件d status 又唔敢答唔知,結果全部講錯晒
度數自己度左8.59就報左8.97出黎,未簽名講到簽齊晒名

搞到大佬依家對我冇晒信心,唔敢再俾野我跟...
一步一步咁改善啦,你講既問題其實好多新人都有
知有咩做錯之後諗方法改善就得
Consultant 駐site洗唔洗OT?
咩背景又唔講
問咗陣間又話驚自爆
答閪咩
自己諗啦diu

叫你去contractor 姐係叫你食屎
叫你去so效忠共產黨又瀨鳩我移唔到民
兩舊都係屎,我無黑心到咁囉

同埋你想人點答你
你expect 啲乜
有冇人知道Northcroft 呢間野如何?見到佢請人有啲心郁郁
垃圾
慢慢pick up 啦 真係冇信任就轉多間consultant洗底
想知點垃圾法?
有冇人會考慮移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞