測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
學店你話呢
SO max 44k, SSO max 61k
加多25%政府供mpf
即係SO 55k, SSO 76k

再有通漲調整, 唔好理最近2年, 過往都有3-5%調整
而家呢刻嘅55k, 唔洗10年個max就上到70k
比你升到SSO, 100k都黎緊

所謂唔好彩冇得升/只係升到SSO已經比出面同行好好多
咁你咪轉行做it, 入黎把撚?
讀polyu既construction and real estate master搵工同degree讀既有冇太大分別 本身degree讀既野同survey冇乜太大關係
請問有幾無敵呢?
你政府SO考完牌有咩用 咪又係比人笑
跳出去做比較開心?
咁睇唔開入行?
冇既 本身都做housing個行 到最後都可能要考返個專業 咁讀real estate應該冇死啦 又可以轉去做surveyor
25%政府供既mpf係講緊你做夠35年以上先有25% 到時都應該夠鐘退休
計你做10幾年到max, 到時應該15%/17% mpf, 仲要5%係本身出面都會有,姐係多10%左右
oh, sorry, 咁重新計過
就係SO 50k, SSO 70k

自己計返出面做到咩位先有呢個數
而SO就「唔好彩」先得50k
做政府應該都係長遠睇廿年後可能ok, 短期就麻麻地
識好多都係減人工入去,而家比較少請fg, 多數都做左幾年野入去starting 22k

如果出面做幾年好彩考到個牌都應該過30k
冇, housing 先有用
Asd G仔 有人收call 了
讀完出嚟做嘢只有後悔當初點解唔好好讀書
連Chartered surveyor都話bs得啖笑
屌你老母,QS呢個職業真係好撚窮叉咗成三年先得36k!仆街!做個護士仔一畢業都32k啦
ching 用左幾多年先叉到?
做乾收銀?
差唔多啦
同期畢業同學做利比都係呢個價 佢地叉左2年定3年

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞