測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
所以想請教下呢度嘅巴打,私人公司測量師人工同政府測量師會唔會相差好遠。

因為如果出左去考牌,有機會入唔返政府測量師。 想睇下呢個決定嘅風險同效益大唔大。
我識好多人最後因為讀完書人工已經pt 13-14 唔捨得份糧而無走
但係唔好彩無得升/只係坐到SSO 升到盡都係得4,5萬。
仲唔夠?
出面死做爛做先得30-40k
又要穩定又想博有個牌
唔好咁貪心啦
HKIS認返RICS?幾時嘅事
我唔介意辛苦、OT。只係想揾多啲錢。 我一出身就入左政府,唔知出面同政府人工差咁遠。有牌都係30-40k?
政府同出面係兩個世界黎。。。
而且啱啱考到牌的確係30-40k
你有份SO,一路讀書係好好多,出到去你唔會有時間讀書
而家好多SO都考到牌,根本唔使出去搏命
依家唔幫SO簽簿了
lol搵external counsellor 囉
咁樣真係開無敵喎,騎住份SO都考到牌。
但係要自己揾齊supervisor同counsellor有啲難度。邊度有人肯咁樣幫人。
你問下d BS一定有人會幫到你嘅
再講counsellor講真都係得個名,大多數都唔會理你,都係靠自己同埋講運氣
係, qs 野又唔係難, 點解要俾高人工請你。 4萬蚊請你一個=2 個aqs
唔係每一個stream都互認
自己做吓research就知
GP係2018互認
其實你想考返QS/BS定GP?
想考牌其他實自己主動問下professional grade都有機會
或者學其他巴/絲打講搵external,你舊時讀Asso都有同學,佢地咁多年都差唔多qualified晒夠5年經驗可能都幫到你簽

我覺得30歲你想轉既時候有幾樣野要考慮
1)學費同畢業時間
2)你做返professional機會
3)私人市場機會

1)你攞住Asso讀part time degree類似speed/ IVE top up/UCEM。學費speed好似around 18萬/ IVE UCEM 10萬,Speed讀4年,IVE around 年半。 自己係咪afford到時間同金錢。

2)當你35歲qualified,尼幾年政府開唔開perm位自己留意下。宜家見請極都係contract,到你報名個時contract做唔做?

3)出返黎,同政府style 好唔同。了解下同行出面點做,或者你宜家點對出面d人,幻想下第時你就係街外人,你做唔做到。

自己去試下見工,睇下出面私人市場點睇你,再諗下係咪要出返黎做。

Graduate都係2萬幾人工,同你宜家差咁遠,點解要做G仔?到你讀完書+考完牌,出面咩景況,冇人估到。

你Asso grad就入政府,當你做左more than 7年,其實係咪一心求穩定?想搵錢/想升點解唔早D諗讀書考牌?

宜家跳返出去,諗下自己接唔接受到比客鬧/趕期壓力,定做SO做到Max算,自己決定。
多謝晒巴打嘅意見,我認真再諗下
有冇人知 HA ESG 每年收幾多人?
HKUSPACE個測量學文憑對入行/考政府工有冇用
嚟緊會讀HKU master ,想問下GP 係發展商可以做咩位?無讀Archi好似做唔到PM
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞