測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
Rick’s Management?
之前見佢個job ad寫到好似想請個超人去做咁
係,主動到有啲驚,係咪伏

Prof 打電話叫人入
認真咩
升poly speed
有經驗好似speed surveying都收
唔一定要HD開始返
想問大家如果有G仔同紀律部隊officer會點揀
緊係officer
今日收call?
EO & G仔點揀好
EO是常識吧
EO去到好位 其實好好做
而加有DEGREE GQS幾多人工? 我4年前做係18.5K
收銀~18k
大判應該21-22k
Officer 100% 你問十個行內人都會咁答你
degree fg 20k起跳
surveyor考到牌都未必追到officer人工
大學聯招今日放榜,在文憑試考獲5科5**的「探花」陳浩軒,獲港大理學士(測量學)取錄。陳浩軒自小對氣象產生興趣,並關注環保議題,自中一起建立有關追風及氣候變化社交平台專頁,以提升大眾的環保意識。

文憑試「探花」陳浩軒是港大13位「明德學子」獎學金得獎人之一,畢業於新界鄉議局元朗區中學。他自小已對天氣、颱風等現象產生興趣,並博覽氣候書籍和天文知識,又一直關注環保議題。

浩軒自中一起,成立有關追風及氣候變化的社交平台專頁,五年來持續更新專頁,介紹氣候、環境相關的知識,亦訪問不同環保人士,提升大眾環境保護意識,專頁已累積過千關注者。

家人曾勸讀「神科」 終成功說服家人
浩軒認為,要解決城市氣候和環境問題,首要協調人類活動與自然生態,故對城市建築及環境研究產生興趣,決心入讀港大理學士(測量學)課程,最終如願。

文憑試成績彪炳,浩軒說,家人曾勸他考慮報讀「神科」,但他堅持意向,因課程是志趣所在,未來目標方向清晰,盼以城市規劃專業,建設可持續居住環境,應對氣候變化議題,終成功說服家人,並獲他們支持。他強調,大學選科最重要按個人興趣選擇,「不要被分數牽著鼻子走。」

支那01 唔貼link

唔識就嚇死人,識就笑撚死人

測量=測天氣
枉佢讀咁多年書
我屋企門口隻狗都知氣候係讀Physic+geog
5條煙走去揀測量
說服到老母個下真係好嘢
仲要係乜鳩鄉下議局學校
家底好極有限

留名四年後佢係度留言
有無人知Esg vsg 出哂offer 未
有無人收到bd電話
有無人知猁俾痿零謝fg幾多k

我真係好撚仆街
係笑撚到仆街
枉我仲哂鳩自己3個字蛇王打篇勸世文
搞到我要ot砌埋啲濕鳩數
智商下限青出於藍
我係正傻鳩
有medic dental law唔讀走去讀港大測量
仲要exactly揀錯科course outline都唔睇果隻
QS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞