測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
我暫時見最賺錢果堆claims 都係鬼佬開果堆
佢哋好易搵到其他肯洗錢嘅鬼佬客

痴住保險公司做loss adjustor 果堆又係好搵錢
不過都係見鬼佬為主
個個去考牌都係想入政府/業主,唔洗點做又可以高人工,QS呢行就係咁
引咗戰咁耐,仲未有人講今日份卷
冇人講咪你講
我都唔知份卷係乜
仲要做返6-10年呢
I am chartered QS and is now semi retired acting as commercial director for a listed company on a part time basis. I am still making over 100k monthly. Therefore my conclusion is fully qualified is still a must.
e-tendering user requirement
但example就寫d benefit 出黎 fake臭
hkis 我屌你老母
點fake法?唔明
同意
多數見呢啲case門檻都係有牌+補個LLM
大師兄有冇咩意見比d準備charter嘅QS,諗緊拎完個牌之後係咪讀番個LLM/LLB好d
好少聽叉左入政府so但唔少so叉左出番去
出返去係為咗過冷河之後apply QS
QS位永遠唔會就咁請返SO
我明呀 但真係好少聽叉左委就去做so得21k
我有朋so叉左出番去 佢講
頭幾年就考到咪會
出面又唔係間間都考到牌就加人工
加又加得嗰一兩千

份人唔要求發大達嘅基本上入到去就開始等退休
你睇得掂盤數咪30k+ lor
你自問自己係做緊咩level 既工作先
淨係識出糧上糧,唔識同上家傾vo打扣數
點加你人工
I also have an UK bar qualification.
Both are ok
I prefer the bar route
巴打有啲問題想請教下關於想進修Law
TG 傾下ok? @meischriswong
有冇人in左Lands PS, 知唔知幾時出offer
去英國退休
你唔好發夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞