測量(GP, BS, QS)討論區19

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
PS means?
Project Surveyor
冇degree 2年22k仲想點
仲想27k, 讀唔到degree, 要讀top up, 一定中英文都差。 22k 俾多佢。
佢講上司唔掂
我感覺似係佢唔掂多啲
上面隻sq怕撚左俾佢搞完自己又要搞多次
讀個書就想加人工
500都俾多佢
明明呢行係aq個level 完全無學術討論空間
知唔知自己讀緊乜鳩做緊乜鳩
定係佢係top up llb
畢業之後自己做老細搵大錢好過喇
上面位Ching今年都22,下年有機會23-24,below 30k跳槽要加20%-30%唔難呀,點解咁樣睇死人地一定無27-28k呢?
唔係話睇死,只係講事實
講番3年exp, 有fd degree考埋牌main con都係得28k,得個topup想叫衣個價會唔會難咗啲
邊間公司會出27/8請個3年aqs?
如果本身做到野,可以一個打十個
做aqs之餘做埋半個pc
site啲二三判老闆睇得起你搵你過檔有都唔出奇
細判頭唔奇呀,仲有d公司返全長6日,都可能有27-28

Btw, 人地都係問一句,覺得無就答無,唔應該咁批評
佢強調緊自己就嚟top up畢業,所以要加人工
而唔係自己做啲over自己個post啲野而想過檔加人工
Top up degree 教啲乜,讀完幾有用
大家心水清啦
真係打得既,唔洗top up degree 都照加得
咁我都唔叻既
但上司真係唔得...做左2X年老屎忽 director都屌過佢..
之後有CM調我過來都有講過下 屈就下啦個類
同埋我都無R過佢人工 係因為跟左佢之後想走 之前d PQS都唔錯 學到野
咪係 判頭條AQS學徒出身 捱幾年讀完HD轉公司已經30K
做緊QS呢行 會有幾叻呀 讀完書咪周圍SD下 CV囉 又冇損失
有啲好奇,大家對qs 同aq 個定義分別係邊?

我都係aq 搞緊上下家糧同vo,mc 都係得22k,有冇話要向邊個方向學多啲先有機會上qs?
轉工最快
做兩三年都自動升做QS啦
話就話好快升,但我怕自己pick up 唔到啲嘢
費事好似我senior,廢到成日俾人笑
冇乜嘢要pick up
做2/3年正常都識得自己跟足晒判頭嘢
上家就睇條team點分配工作啦
正路啱啱升嘅最多要你執料俾pqs搞上家嘢唔會叫你一個跟晒嘅
最重要有信心
你公司冇阻止你升呢個位, 即係話你其實係有能力坐呢個位
同埋唔識就問下同grade 既人, 就算會俾人笑下都唔好怕問
你都係升左冇耐, D 野初初未上手唔識要問人其實好正常
成日話上司唔掂..人地做左廿幾年都無比老闆抄。唔掂極都醒過岩岩top up畢業既AQ啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞