開始多卡比人單買(2)

1001 回覆
145 Like 5 Dislike
某程度上係因為入門級個markup太離譜, 所以唔爭在再俾多d買張所謂頂級卡
目前3080ti非公都只係比nvidia msrp賣貴幾百, 所以好似好抵買

如果成個價格結構正常返, 冇咗個markup, 到時可能唔少人已經由想買xtreme變成買eagle/gaming oc就夠
我從來無叫人買買買
但叫人用eagle 價等xtreme 絕對有問題
唔係叫人唔洗跟msrp 等高階卡就等於叫人買買買咁極端
用返你個例子,如果有人問hkd 7999買xtreme 3080買唔買, 又叫佢等xtreme 跌到msrp699 鎂?
唔係個別一兩張卡嘅問題, 如果係入門/多人揀嘅都算, 何況係頂級非公, 冇意思的

xtreme 3080賣6999都唔買啦屌, 四槽垃圾
講真, 5499都要諗

等5499hkd/699usd, 意義唔係在於個別/特定一兩張卡...
所謂等唔等msrp/食唔食炒嘅問題, 在於個msrp本身代表d乜
呢一代嘅msrp已經唔係以前嘅msrp, 今代d卡唔係掛住msrp個名就可以為所欲為
咁轉返tuf 價等rog strix 囉重點在於個價
學你話Msrp 係一個參考,但重點係參考邊個msrp, fe定aib 唔同階既卡。
當然你講話等msrp 既深層意義,呢個post既討論層次頂多咪指向本地腦場/代理我估你講緊係指向aib 廠甚至n記,咁就討論緊第個層次啦
咁都有得拗 4都嚟緊
今代strix都係垃圾唔好意, 個散熱器做得好差, 上代係稱霸

唔係深唔深問題, 你講頂級非公前題應該係有入門級做比較, 否則何來頂級型號
價錢比較亦都係同一回事, 入門級唔係賣入門級價錢的話, 純粹抽頂級非公出黎講, 冇焦點的
有啲衝動想係海鮮坊入張3070黎玩
第一,無人叫人買頂階卡
第二,本身討論緊既係啲人叫人用fe msrp 等頂階卡,而唔係因為你講既入門級唔係賣入門價錢,無人講過呢樣野,亦無人用高階卡做指標
第三,你打左一大段係講緊頂階卡做得差,aib 廠大咬,已經同第二既係唔同既討論

同你討論就真係愈來愈失焦
咪就係有冇得揀...
得頂級非公的話, 咪唯有睇張卡本身值唔值
大佬, 頂級非公落價先都好正常, 定位越低嘅卡越難下調
緊會出現頂級非公大降先而入門級降得少少

你到依家都唔明D人到底要乜//嗌699個意義喺邊
到入門卡賣699頂級卡賣899嘅時候, 同時出現同時有貨任買嘅時候, 冇人會理你"頂級非公唔會落到699", WFC
咁你咁講預設無人會要頂階卡無意思
另外同時有699入門同899卡咁緊係最好啦,但咪即係無降價囉,無人理同會唔會降到又係唔同野,你起碼要知本身有aib 非公價呢樣野先呀係唔係呀

就同你講意義,我就見到啲人屌腦場文化屌囤貨,唔知你講緊啲咩意義
點解價錢差咁遠?

3080: 5,452
3080 Ti: 9,352
因為n記聽到你地講話唔到msrp唔買,咪自己mark up高d既msrp囉
下輪4000系
全部再高1.5倍msrp

老黃:msrp呀 買啦撚樣
我唔介意比多100美買3080FE
如果係明碼實價 一人一張 冇炒高過
冇問題呀
美國早2日真係公價賣FE
CLS 唔使鋪租同人工咩
好笑麻,唔好比佢停
幾隻礦狗日日入黎柯尿
佢地幾錢入貨又同你地講咩
幾錢入貨關我咩事
我又唔是炒家
人地都係retail賣
Best buy可能食左好多老黃d骨

難做嘅咪唔好做囉
而家得愛國坊一間有落價 目測一開閘全部消費卷都會射晒落去
2023 喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞