荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike

試解釋青衣南站同奧運-旺角走線
中九龍線同新東九龍線畀咗MTRC, 觀塘綫平行新線畀返KCR規格公道

青衣南走線跟昂船洲大橋沿3號幹線落奧運,之後經櫻桃街,亞皆老街去啟德落觀塘繞道落去

重衰
1. 兩段隧道太貴 (假設葵青貨櫃碼頭過到)
2. 中間載空氣, 噉不如畀返巴士特快配合青龍大橋
3. 網路欠完善, 不利轉車
4. 奧運-旺角彎度難設站

奧運轉線過海點會空氣
隊道位係櫻桃街盡頭入就唔洗直角,個站設計十字形同何文田咁就得,啟德接沙中線
西面交便屯門居民,中間方便中九龍居民,東面方便東九龍返工友,減輕觀塘線壓力
同埋有條咁既線,259d,61x62x都接得

1. 走線中間載空氣
2. 三段隧道過貨櫃碼頭同避昂船洲軍營重貴, 為咗係奧運設站值得咩? 個彎唔設站係過到
3. 重係加落東涌綫老實講同屯荃鐵路死因冇分別
4. 我冇批過你中九龍線同觀塘綫平行新線段
畫直線嘅你自己學孫大炮FF好喇

就算比你起橋去大嶼山都無用,青馬大橋承受唔到咁高交通量,收費既話又個個行曬汀九,點都係死

灣位起唔到站,金鐘/觀塘全部都係灣,東鐵大部分站都係灣

唯一問題係造價真係太貴

你到底想講道路定鐵路
1. 不如你睇下青嶼幹線個車流量先
2. 青龍大橋係配合10/11號幹線
3. 此彎不同彼彎

1.唔好忘記政府有意發展大嶼山,單靠一條條支撐兩個地方重要係入機場重要幹道係好危險
2.青龍大橋的作用其實唔多唔小屯門至機場連接路已經取代左
其實好難起 起屯門公路都唔知死左幾多個工人 再起鐵路一係就行山體隧道 要炸山 一係就海上整橋 咁樣仲衰 限制左 成個海邊發展同觀境 反而港珠澳大橋 開左之後 屯門會起跨海橋連去新口岸同大嶼山 個到可以再分流啲去港島同青衣/九龍嘅車 行呢到 整雙層 仲可以有鐵路 直去東涌/北大嶼山
屯門碼頭快船出市區仲實際啦

係,開返船出中環已經好好多,以前都係咁

如果收30蚊一位你搭唔搭?

無記錯屯中線就接嗰下已經收緊每位廿銀,未計轉輕鐵嗰程
巴士嗰陣收緊18.2

船30年前已經講緊冇得玩,因為政府差唔多已經當佢唔存在

試解釋青衣南站同奧運-旺角走線
中九龍線同新東九龍線畀咗MTRC, 觀塘綫平行新線畀返KCR規格公道

青衣南走線跟昂船洲大橋沿3號幹線落奧運,之後經櫻桃街,亞皆老街去啟德落觀塘繞道落去

重衰
1. 兩段隧道太貴 (假設葵青貨櫃碼頭過到)
2. 中間載空氣, 噉不如畀返巴士特快配合青龍大橋
3. 網路欠完善, 不利轉車
4. 奧運-旺角彎度難設站

奧運轉線過海點會空氣
隊道位係櫻桃街盡頭入就唔洗直角,個站設計十字形同何文田咁就得,啟德接沙中線
西面交便屯門居民,中間方便中九龍居民,東面方便東九龍返工友,減輕觀塘線壓力
同埋有條咁既線,259d,61x62x都接得

1. 走線中間載空氣
2. 三段隧道過貨櫃碼頭同避昂船洲軍營重貴, 為咗係奧運設站值得咩? 個彎唔設站係過到
3. 重係加落東涌綫老實講同屯荃鐵路死因冇分別
4. 我冇批過你中九龍線同觀塘綫平行新線段
畫直線嘅你自己學孫大炮FF好喇

就算比你起橋去大嶼山都無用,青馬大橋承受唔到咁高交通量,收費既話又個個行曬汀九,點都係死

灣位起唔到站,金鐘/觀塘全部都係灣,東鐵大部分站都係灣

唯一問題係造價真係太貴

你到底想講道路定鐵路
1. 不如你睇下青嶼幹線個車流量先
2. 青龍大橋係配合10/11號幹線
3. 此彎不同彼彎

1.唔好忘記政府有意發展大嶼山,單靠一條條支撐兩個地方重要係入機場重要幹道係好危險
2.青龍大橋的作用其實唔多唔小屯門至機場連接路已經取代左

1. 10/11號幹線畀多兩條路唔夠? 原計劃係無諗過駁青嶼幹線, 呢度係遷就當下短期措施, 而家夠危險, 青龍大橋本身都叫多一條路
2. 屯赤幹線龍鼓隧道個作用同青龍大橋差好遠
如果仲駁去荃灣西嘅話就算鳩數啦
研究返中九龍線好過
其實好難起 起屯門公路都唔知死左幾多個工人 再起鐵路一係就行山體隧道 要炸山 一係就海上整橋 咁樣仲衰 限制左 成個海邊發展同觀境 反而港珠澳大橋 開左之後 屯門會起跨海橋連去新口岸同大嶼山 個到可以再分流啲去港島同青衣/九龍嘅車 行呢到 整雙層 仲可以有鐵路 直去東涌/北大嶼山

嗰條係隧道嚟架,條龍鼓水道上有飛機,下有輪船,邊有可能整橋啫

起完有幾多人真係咁神心會經東涌出市區丫
唔好忘記行青嶼幹線係要俾錢,試問幾多貨櫃佬會無啦啦俾多3兜嘢

同埋點解如果行隧道就要炸山呢?唔可以掘嘅咩?

係隧道, 將軍澳先係橋
屯赤鐵路單講新界-機場效益係冇可能起到, 兩鐵年代用機鐵畀MTRC同KCR競爭成本亦係商業上難以接受, 道路足矣
行車鐵路兩用隧道有東隧前車可鑑, 唔會為慳以慳犧牲鐵路

係隧道, 將軍澳先係橋
屯赤鐵路單講新界-機場效益係冇可能起到, 兩鐵年代用機鐵畀MTRC同KCR競爭成本亦係商業上難以接受, 道路足矣
行車鐵路兩用隧道有東隧前車可鑑, 唔會為慳以慳犧牲鐵路

屯赤鐵路單獨起就無咩可能起到
但如果加埋港深機鐵就
多多錢我地港共政府都照起呀
雖然政府2014年ban 左,但過多幾年中共又想起果陣自然又可以上馬

屯荃除非搵到地比MTR 做上蓋
否則都係無經濟效益
不如諗方法改善屯公塞車情況仲好
例如改善深井-汀九段路口設計
其實如果想改善西鐵線對屯門人嚟講太逼同太迂回嘅問題 喺原有西鐵線度起多條路軌 繁時開多幾班唔停天水圍元朗嘅班次直出市區 會唔會有得諗?
其實如果想改善西鐵線對屯門人嚟講太逼同太迂回嘅問題 喺原有西鐵線度起多條路軌 繁時開多幾班唔停天水圍元朗嘅班次直出市區 會唔會有得諗?

其實西鐵已經好快
站距已經係近郊標準
同埋本身都有做屯元天區內運輸角色

太逼就等堆中國的會爆炸投入服務同全線行8卡應該會有改善

1. 點解唔係起多個月台?
2. 支線同車種分薄班次
3. 而家西鐵綫已經好少站叫做快線, 冇必要加速達車種, 個 time saving 好細
4. 飛元朗同錦上路站做通勤快速, 不停站至美孚站(中短程荃灣西站搭返普通)個容量先鬆到出嚟畀元朗乘客上車, 視乎人口增長洪水橋站同天水圍站應該唔會需要

其實西鐵已經好快
站距已經係近郊標準

站距標準又點, 要改善就要有的取捨
通勤快速個logic就係畀普通做區內本地運輸同取代特車
車務運作上冇多月台容量同車種好難有得傾
年經,已經變左區議員呃曝光既主題

其實西鐵已經好快
站距已經係近郊標準

站距標準又點, 要改善就要有的取捨
通勤快速個logic就係畀普通做區內本地運輸同取代特車, 繁時畀前段至中前段乘客上車
車務運作上冇多月台容量同車種好難有得傾
依家提3年後諮詢,5年後環評,10年後搵承建商再慢慢傾點起

廿年後大家再討論未遲

西鐵如果兆康直出美孚可唔可以快10分鐘?如果唔得既話根本哂氣
開返屯門>中環船 好似最撚直說嘅解決辦法
起碼疏導到班碼頭撚
起個床係你屋企好無呀
開返屯門>中環船 好似最撚直說嘅解決辦法
起碼疏導到班碼頭撚

如果新線係起條屯青線比人轉東涌線去南昌上返西鐵
會唔會解決到西鐵未離開屯元天就爆車嘅問題
用船同東涌線趕走班港島撚 美孚走咁啲人
架西鐵去到南昌應該可以接返本身屯門嘅人?
大佬呀 支那建築咁多野做 未得閒嘛

巴士嗰陣收緊18.2

起路同起鐵路
其實都係等於政府補貼基建開支

咁點解唔可以直接補貼渡輪營運?
船費平啲,分流咁啲人咪得囉
快靚正
石蘺呢d不毛之地

巴士嗰陣收緊18.2

起路同起鐵路
其實都係等於政府補貼基建開支

咁點解唔可以直接補貼渡輪營運?
船費平啲,分流咁啲人咪得囉
快靚正

無$$$$, 講盈利都係9鐵
當年起西鐵仲成班高登仔話大白象工程冇撚用
同大家講定
第時高鐵,港珠澳大橋一樣
而家講冇用,過十年話唔夠用
因為國家政策係迫你班港豬去大西北同大陸住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞