荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike
政府起多條港豬澳大橋都唔會比錢起呢條鐵路

啱呀,起條港豬澳大橋起高鐵受惠既唔係香港人但係又要香港人埋單,整呢條路要1000億但起碼用番係自己友度先
點睇東九線?

on9
起鐵路起撚左上山
你整條纜車就差唔多
叫龜鐵巴士整條新線:荃灣西站 <--> 三聖輕鐵站,全程行青山公路;
同時取消九巴 53 號線
荃屯鐵路講左有無三十年?

沙中線講左四十年先起
點睇東九線?

垃圾
新東九龍線根本唔知自己想點定位, 好難唔睇個斜度討論, 港共整堆深嘅地下車站畀建制油水領功, 學PAP學到半桶水
on9
朝早南昌站已經多人到仆街

中共機鐵
呢d錢就應該洗喇
振興香港工程,方便香港人,仲可以利用到新界西,解決埋土地問題

咦睇錯以為起條公路,當無講過

已負評
好心以後起鐵路唔好整咁多站喇行下停下拖到慢曬

唔多站點起樓搵大錢
之前講既屯荃鐵路
起咗 la, 直接拎垃圾低鐵嚟做
叫龜鐵巴士整條新線:荃灣西站 <--> 三聖輕鐵站,全程行青山公路;
同時取消九巴 53 號線

一至五朝早
三聖一出車向右轉
去轉車站都洗你20分鐘喇
早十年話起又話貴
on9
朝早南昌站已經多人到仆街

仲有一堆樓好快落成

1. 多站唔整多月台同待避線點整多啲車種
2. 地鐵市區段有速達列車實屬少見
3. 鐵路係線性走廊服務沿線, 想特快就唔好保鐵, 好心巴士公司進取

第三點好值得傾
依家既巴士策略真係錯撚哂

講真屯門人已經好少少,有個大型嘅屯公轉車站配合多條直達巴士線
住市區唔近地鐵嘅話實仆硬街,巴士條條線都兜撚到仆街
設有荃灣西站、灣景站、深井東站、青龍頭站、掃管笏站、三聖站、屯門中站及屯門西站。

屯門西即係邊
碼頭個邊?
但碼頭唔係屯門南咩

3. 鐵路係線性走廊服務沿線, 想特快就唔好保鐵, 好心巴士公司進取

第三點好值得傾

講真屯門人已經好少少,有個大型嘅屯公轉車站配合多條直達巴士線

我都唔知算唔算好少少
屯公塞車既情況好撚嚴重

第三點好值得傾

我都唔知算唔算好少少
屯公塞車既情況好撚嚴重

Agger
日日8點到10點塞到

第三點好值得傾

我都唔知算唔算好少少
屯公塞車既情況好撚嚴重

Agger
日日8點到10點塞到

有時最慘係出荃灣/城隧
明明汀九塞都比人拖埋落水
早前荃灣區議會有議員倡議興建屯門至九龍鐵路,最多提供6卡車,每卡載250人,以分半鐘一班計算,一小時有40班,可以載客6萬人。

分半鐘一班車,佢high大左呀?
要做到分半鐘一班車,佢知唔知要有幾多列6卡車

現時市區線都只係接近分半鐘班,佢真係癡撚左
要起高鐵 不了
早前荃灣區議會有議員倡議興建屯門至九龍鐵路,最多提供6卡車,每卡載250人,以分半鐘一班計算,一小時有40班,可以載客6萬人。

分半鐘一班車,佢high大左呀?
要做到分半鐘一班車,佢知唔知要有幾多列6卡車

現時市區線都只係接近分半鐘班,佢真係癡撚左

唔夠咪加價
睇下邊個冇邊個唔得嫁姐
反對 唔可以俾深井有地鐵

原因?

第三點好值得傾

香港地而家咁嘅人口
再加埋CBD 個 decentralization 又衰埋
單車政策又乜撚都唔做
乜撚政策都嘥氣啦
設有荃灣西站、灣景站、深井東站、青龍頭站、掃管笏站、三聖站、屯門中站及屯門西站。

屯門西即係邊
碼頭個邊?
但碼頭唔係屯門南咩

屯門段三聖後佢用南北向走線上屯門站去屯門西(北), 經市中心不經屯門南, 你可以參考屯門西繞道命名, 由青田路始
東西向就要屯門南-屯門碼頭T字型車站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞