荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike
其實屯門接青衣會唔會易d?

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?
機鐵四線化同第二青嶼幹線考慮嘅係其他嘢

青衣南打後出奧運,旺角,啟德,長遠拉落九龍灣工商區同藍田/觀塘碼頭

試解釋青衣南站同奧運-旺角走線
中九龍線同新東九龍線畀咗MTRC, 觀塘綫平行新線畀返KCR規格公道

青衣南走線跟昂船洲大橋沿3號幹線落奧運,之後經櫻桃街,亞皆老街去啟德落觀塘繞道落去

重衰
1. 兩段隧道太貴 (假設葵青貨櫃碼頭過到)
2. 中間載空氣, 噉不如畀返巴士特快配合青龍大橋
3. 網路欠完善, 不利轉車
4. 奧運-旺角彎度難設站

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?

青衣南打後出奧運,旺角,啟德,長遠拉落九龍灣工商區同藍田/觀塘碼頭

中九龍線同新東九龍線畀咗MTRC, 觀塘綫平行新線畀返KCR規格公道

青衣南走線跟昂船洲大橋沿3號幹線落奧運,之後經櫻桃街,亞皆老街去啟德落觀塘繞道落去

重衰

奧運轉線過海點會空氣
隊道位係櫻桃街盡頭入就唔洗直角,個站設計十字形同何文田咁就得,啟德接沙中線
西面交便屯門居民,中間方便中九龍居民,東面方便東九龍返工友,減輕觀塘線壓力
同埋有條咁既線,259d,61x62x都接得
屯門碼頭快船出市區仲實際啦
起條屯門直接連去港島仲好啦

n年前好似有諗過屯門有條鐵路直接過海,最後無咗回事
屯門碼頭快船出市區仲實際啦

係,開返船出中環已經好好多,以前都係咁
咁起法即係代表西鐵設計完全失敗

對屯門人嚟講的確廢廢地,先入元朗再出尖東,時間慢,車費貴

西鐵原設計係唔落屯門,只係去到天水圍,後期見你屯門撚咁慘先拉落去屯門

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?

重衰

奧運轉線過海點會空氣
隊道位係櫻桃街盡頭入就唔洗直角,個站設計十字形同何文田咁就得,啟德接沙中線
西面交便屯門居民,中間方便中九龍居民,東面方便東九龍返工友,減輕觀塘線壓力

1. 走線中間載空氣
2. 三段隧道過貨櫃碼頭同避昂船洲軍營重貴, 為咗係奧運設站值得咩? 個彎唔設站係過到
3. 重係加落東涌綫老實講同屯荃鐵路死因冇分別
4. 我冇批過你中九龍線同觀塘綫平行新線段
畫直線嘅你自己學孫大炮FF好喇
其實西鐵我覺得可以考慮分拆,政府都開始發展元朗南同洪水橋,不如就天水圍站開始,經洪水橋屯門,再起條新既鐵路駁去市區仲好,最理想係過埋海

港共搞屎棍頼西鐵失敗
其實西鐵我覺得可以考慮分拆,政府都開始發展元朗南同洪水橋,不如就天水圍站開始,經洪水橋屯門,再起條新既鐵路駁去市區仲好,最理想係過埋海

起多條都唔會分拆啦,點都係駁埋佢

政府《2030+》規劃指,新界西為未來重心發展地帶。元朗南、洪水橋、錦田分別有新發展項目,預計2025年新界西會新增40萬人口。另一邊廂,荃灣西站上蓋「海之戀」開始抽籤揀樓,吸引1萬人排隊,羅仲謙都想買。
早前荃灣區議會有議員倡議興建屯門至九龍鐵路,最多提供6卡車,每卡載250人,以分半鐘一班計算,一小時有40班,可以載客6萬人。以後新界西堅毅物種們,可以直接經大欖、深井到荃灣,又唔怕屯門公路塞車。

西鐵繁忙時間載客率超越100% 

荃灣區議員田北辰表示,目前西鐵線繁忙時間擠迫,以1平方米4人計算,已達 104%,非常逼爆。他介紹的方案屬於中型鐵路,經大欖、深井、荃灣西、東北葵,乘客可於美孚轉乘荃灣線,或於南昌轉乘東涌線。

「西鐵有3成客量會在美孚轉荃灣線,所以重點是幫助新界西居民出到九龍。」鐵路同時覆蓋西鐵不包括在內的東北葵區,「單是石籬就有4萬居民,平日靠搭小巴去葵芳轉港鐵。然後居民到美孚便轉車到九龍。當然,也可以將鐵路延展到大圍和沙田,接駁沙中線同樣解決問題。」

大部份區議員認同建議。綠楊區議員林發耿表示,人口和車流增加,困擾新界西。「我就住新界西,平日駕車經過屯門公路,例必塞車半小時。」梨木樹東的公民黨區議員陳琬琛、梨木樹西的公民黨區議員黃家華,都歡迎鐵路經過東北葵,使梨木樹居民受惠。他們更指出,平日不少市民經梨木樹到城門水塘,相信鐵路網覆蓋後,更方便市民郊遊。
鐵路連接屯門至荃灣造價要1000億 14年擱置 

荃灣郊區的區議員伍顯龍卻指,屯門區有50萬居民,市民出門大多乘搭巴士多於乘搭鐵路。馬灣的區議員譚凱邦則質疑,交通規劃上的鐵路優先原則已經變成「鐵路獨大」,「相信大家都知港鐵經常出事,一出事就對整區居民交通影響甚巨。」他又認為,鐵路經深井等地,預計會興建跨海路軌,工程難度高,同時影響生態。

不少屯門居民都曾經疑惑,西鐵線不走深井,繞過天水圍及元朗才抵達荃灣西,費時失事。原來屯門至荃灣鐵路,在2014年因造價太貴,被政府擱置。根據2000年發表的《鐵路發展策略2000》,鐵路由屯門及荃灣兩區區議會共同構思。路線全長18公里,車程22分鐘。設有荃灣西站、灣景站、深井東站、青龍頭站、掃管笏站、三聖站、屯門中站及屯門西站。

2014年,政府因鐵路造價要1000億,決定擱置計劃。時任立法會鐵路事宜小組主席田北辰解釋,西鐵乘客較少在荃灣西下車,而屯荃鐵路駁入荃灣西站,「乘客肯定上不到車,花一千億建一條鐵路但上不到車?」
下一步與其他區議會商討合作可能

會議未有詳談造價等詳情,區議會主席鍾偉平總結,稱大部份議員認同田北辰的建議,未來會聯絡屯門、葵青區及沙田區議會,商討合作可能。

咁點解又會起高鐵既

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?

重衰

奧運轉線過海點會空氣

1. 走線中間載空氣
2. 三段隧道過貨櫃碼頭同避昂船洲軍營重貴, 為咗係奧運設站值得咩? 個彎唔設站係過到

就算比你起橋去大嶼山都無用,青馬大橋承受唔到咁高交通量,收費既話又個個行曬汀九,點都係死

灣位起唔到站,金鐘/觀塘全部都係灣,東鐵大部分站都係灣

唯一問題係造價真係太貴
今次真係唔錯
唔洗再搭小巴

西鐵原設計係唔落屯門,只係去到天水圍,後期見你屯門撚咁慘先拉落去屯門

拉乜鬼
出荃灣行屯公仲快
而且以天水圍形狀根本需要南北兩站
如果要方便屯入元天,開條支線好過

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?

重衰

奧運轉線過海點會空氣

1. 走線中間載空氣

就算比你起橋去大嶼山都無用,青馬大橋承受唔到咁高交通量,收費既話又個個行曬汀九,點都係死

灣位起唔到站,金鐘/觀塘全部都係灣,東鐵大部分站都係灣

唯一問題係造價真係太貴

你到底想講道路定鐵路
1. 不如你睇下青嶼幹線個車流量先
2. 青龍大橋係配合10/11號幹線
3. 此彎不同彼彎
荃屯鐵路講左有無三十年?

沙中線講左四十年先起

屯荃鐵路係起荃灣線個陣已經講緊
五十年都黎
政府睬你都on9, 起多條高鐵由屯門駁返大陸好過
東九龍線講到起硬咁

但屯門去荃灣點解搞極都搞唔起
東九龍線講到起硬咁

有喇咪屯門去荃灣囉
東九龍線講到起硬咁

有喇咪屯門去荃灣囉

有喇咪屯門去荃灣西囉
政府睬你都on9, 起多條高鐵由屯門駁返大陸好過

Sorry 港深機鐵港共自己都ban咗
荃灣站好似係有諗過駁埋入屯門,不過後面有堆住宅,走綫好似有問題,又好似係成本問題,最後又係無咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞