荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike
成條西鐵上層加建啦
即刻多兩條路做特急
屌你老母邊個負評我
可唔可以參考下大板 d線4通八達 再加快中慢車 利申9up

特急先係屯門撚想要既
如果屯門去荃灣西中間有成5~6個站真係不了

1. 特急不停站區域應該只限青山公路路段,入到荃灣打後任何地方都好撚多人,條線有設站的話基本上特急都會照停
2. 屯門公路沿線其實都無乜土地剩低,要開鐵路都會係高架/地底,開多幾個月台做待避,成本會高好多
3. 香港係完全無快慢車呢個concept, 你搞特急只會比班港豬屌撚死

機場快綫咪特急

各停 快速 特急

香港鐵路整特急實會俾港豬屌,好簡單,假設屯門朝早有特急車出旺角,跟住其它區就會屌,點解元朗無呀,點解馬鞍山無呀,點解上水無呀
一定好貴wo
一定好貴wo

針無兩頭利,要快就一定貴啲
40萬大陸人
1000億貴咩?
無所謂啦
反正都係洗落依d地方架啦
西鐵除左繁忙時間外,其實仲有剩餘載客量,絕對比東鐵好,我覺得唔應該起。
其實屯門接青衣會唔會易d?

Agger 首先分流左部份車去九龍/香港島

西部外走廊同機鐵重複有咩意思?

當年西部走廊(而家嘅西鐵)本身係由九鐵同地鐵競投,因為唔知邊個投到。
結果東涌線荔景去青衣中間墳場附近個位有個預留位去荃灣入屯門

喂okay wor
屯門南>三聖>黃金海岸>大欖>深井>青衣

駁到東涌綫已經將返港島同返九龍兩條客源分開
超過半成都起唔成㗎啦,都講左咁多年次次最後都ban。
有冇人覺得荃灣線應該拆條快線出黎?
荃灣開停:荔景、美孚、太子、旺角、尖沙咀、金鐘、中環

全部都係比人轉車

拆你老母, 東涌綫同西鐵綫唔係快線?

服務對象完全唔同
西鐵除左繁忙時間外,其實仲有剩餘載客量,絕對比東鐵好,我覺得唔應該起。

呢個係所有通勤鐵路共通問題, 間接反映城市規劃失敗, 睡房社區會導致 peak hour peak direction 超載反方向吉車, 客量流向非常冇效率, 市郊化同香港第二代第三代新市鎮都會中招

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?
機鐵四線化同第二青嶼幹線考慮嘅係其他嘢

青衣南打後出奧運,旺角,啟德,長遠拉落九龍灣工商區同藍田/觀塘碼頭

當年西部走廊(而家嘅西鐵)本身係由九鐵同地鐵競投,因為唔知邊個投到。
結果東涌線荔景去青衣中間墳場附近個位有個預留位去荃灣入屯門

用意何在? 兩鐵年代點分餅仔畀佢競爭係好問題
啲人好似當西部外走廊冇咗回事, 抵佢哋迫西鐵綫
中共版機鐵唔會夠用
點睇東九線?

政府肯比哂錢港鐵咪起,因為無上蓋物業發展,要港鐵自己出一定唔會起。

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?

青衣南打後出奧運,旺角,啟德,長遠拉落九龍灣工商區同藍田/觀塘碼頭

試解釋青衣南站同奧運-旺角走線
中九龍線同新東九龍線畀咗MTRC, 觀塘綫平行新線畀返KCR規格公道

喂okay wor
屯門南>三聖>黃金海岸>大欖>深井>青衣

駁到東涌綫已經將返港島同返九龍兩條客源分開

解釋唔到點好過西部外走廊

解決屯門公路擠塞問題

...
人講鐵路你講道路
起咗青龍大橋咪用到青嶼幹線, 有埋昂船洲大橋做乜重要翻炒北九龍繞道青衣段?

跟住呢?
西部外走廊轉車好難?

試解釋青衣南站同奧運-旺角走線
中九龍線同新東九龍線畀咗MTRC, 觀塘綫平行新線畀返KCR規格公道

青衣南走線跟昂船洲大橋沿3號幹線落奧運,之後經櫻桃街,亞皆老街去啟德落觀塘繞道落去
可唔可以參考下大板 d線4通八達 再加快中慢車 利申9up

特急先係屯門撚想要既
如果屯門去荃灣西中間有成5~6個站真係不了

特你老母急, 想要咩都唔知
要優等列車嘅就機鐵做屯赤鐵路, 速達嘅KCR西部外走廊已經係快線
屯荃鐵路係MTRC地鐵遺物

咩叫kcr西部外走廊

我自己打一次: KCR西部外走廊同西部走廊本來係一對路線去天水圍市中心, 相輔相成, 為解屯門燃眉之急將先起嘅後者連埋過去前者屯門段成為西鐵綫, 天水圍市中心站南移至邊垂方便走線彎度
結果而家噉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞