荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike
住得深井個堆就唔好諗鐵路啦
海景 低密度 你就享受晒
咁交通唔方便就緊架啦
深井都要整個站 你唔好西貢都整個站

佢地可能直頭驚添啦
真係有鐵嘅話諗都諗到會變成點

睇下層樓係租定買啦
租嘅一定驚,因為加租無得走
買嘅驚條春,樓價一定直上,大不了賣左去換樓
其實屯門>荃灣北葵沙田

屯門>荃灣>北葵>沙田>將軍澳
需求會唔會仲大
如果屯門去將軍澳
車程減到半個鐘
取道去港島東已經慳一個鐘
咁樣走法
屯公,龍翔,以致沙田出九龍幾條隧道壓力都細番好多

屯門去將軍澳要個半鐘真係好痴線

利申,以前日日搭
好心以後起鐵路唔好整咁多站喇行下停下拖到慢曬

壞車行去下位站行死你呀
荃屯鐵路講左有無三十年?

以前話果面唔夠客

果時起輕鐵都想起到大欖

但係話唔夠客加路面問題

所以以接駁巴士取代
荃屯鐵路講左有無三十年?

以前話果面唔夠客
果時起輕鐵都想起到大欖
但係話唔夠客加路面問題
所以以接駁巴士取代

所以有建議鐵巴開新線,取代原有九巴 53 號線。
當你真係起又點呢…
依家西鐵都爆左,拉晒d人去南昌又塞爆
政府依家都唔肯落力去做CBD decentralisation, 個個都要塞入去中環灣仔,你起幾多infrastructure都冇用
一講到CBD又拉落去東大愚…
當你真係起又點呢…
政府依家都唔肯落力去做CBD decentralisation, 個個都要塞入去中環灣仔,你起幾多infrastructure都冇用
其實東大嶼有乜問題 唔填海嘅話新加坡都無今日
不過依家香港政府唔係民選 所以欠缺威望去做咋嘛
其實如果香港有民主 到時民意能夠真實咁反映出來
環保團體唔會夠力阻止呢個根本可行而且應該落實嘅規劃
當你真係起又點呢…

斯德哥爾摩唔止唔填海,市中心直頭連新路都唔俾起
你覺得星洲同北歐邊度好住啲?

其實而家全部建議連接嘅都係沿海地方,點解唔認真考慮用返最原始嘅船運?
多啲唔同交通種類競爭唔係好啲咩?
當你真係起又點呢…

其實而家全部建議連接嘅都係沿海地方,點解唔認真考慮用返最原始嘅船運?

我覺得星洲好住啲

btw stockholm 人口二百萬
你有能力清除香港五百幾萬人 殺戮又好 驅逐又好 我就會認同你
當你真係起又點呢…

船運班次難以準時同易受天氣影響,加上成本高,污染高,航程耐,唔係一得理想既方法
如果將西鐵係屯門延伸返出荃灣?
當你真係起又點呢…

而家世界大趨勢係叫人唔好起新路
因為呢個唔係根治交通問題嘅方法
起得越多路,只會越鼓勵啲人揸車,結果啲人又係塞撚咗喺條新路
所以而家歐洲啲大都市係唔再倡議起路去解決交通問題,佢地鍾意起多啲單車徑
叫啲人踩單車返工買餸,再唔係就坐鐵

不過香港啲政策同思維40年不變,到而家淨係一味話起路,又叫人保鐵,除咗呢啲唔再諗下其他解決方法
以為咁樣就解決問題
結果荒謬到最後條鐵不勝負荷,最後搵巴士打救
又再加重路面負荷,鐵有鐵塞,巴有巴塞

屯門碼頭站

技術上未必得
如果監粗咁係嘅話,成個東南屯門會俾佢倒轉
你屯門站過三聖,架空好難起到
左邊市中心置樂一堆高樓,沿條屎渠走你除非搬咗個避風塘,如果唔係好難玩,不過就算搬,唔好話急彎入三聖,單係喺景觀上都唔掂
當你真係起又點呢…

而家世界大趨勢係叫人唔好起新路
因為呢個唔係根治交通問題嘅方法
起得越多路,只會越鼓勵啲人揸車,結果啲人又係塞撚咗喺條新路
所以而家歐洲啲大都市係唔再倡議起路去解決交通問題,佢地鍾意起多啲單車徑
叫啲人踩單車返工買餸,再唔係就坐鐵

不過香港啲政策同思維40年不變,到而家淨係一味話起路,又叫人保鐵,除咗呢啲唔再諗下其他解決方法
以為咁樣就解決問題
結果荒謬到最後條鐵不勝負荷,最後搵巴士打救
又再加重路面負荷,鐵有鐵塞,巴有巴塞

管理道路増長同興建必要道路係兩回事, 香港唔需要人為限制已經受地理所限
其實屯門>荃灣北葵沙田

需求會唔會仲大
如果屯門去將軍澳
車程減到半個鐘
咁樣走法

鐵路唔係巴士畀你隨意特快, 環狀線亦唔係噉起, 香港非平原, 用放射狀線性走廊解決先啱
其實又可唔可以條線做到屯門去青衣,之後直接駁翻東涌線青衣-香港站一段,變成一條鐵路就可以用盡四線;

不過東涌d人一定屌嗮鬼

自己check下機鐵會點用盡四線
其實屯門>荃灣北葵沙田

需求會唔會仲大
如果屯門去將軍澳
車程減到半個鐘
咁樣走法

鐵路唔係巴士畀你隨意特快, 環狀線亦唔係噉起, 香港非平原, 用放射狀線性走廊解決先啱

即是蜘蛛網式
屯門宜家都話要起埋隧道過機場
同時起埋鐵路過東涌嗰邊
畀東涌綫分流 有冇得諗🤔

1. 去到東涌又點同時幫
2. >#157
屯門宜家都話要起埋隧道過機場
同時起埋鐵路過東涌嗰邊
畀東涌綫分流 有冇得諗🤔

1. 去到東涌又點同時幫東涌綫分流
2. >#157
荃灣人憑咩要全香港人夾錢起條大白象比你地自hi I

應該問屯門人
開返屯門>中環船 好似最撚直說嘅解決辦法
起碼疏導到班碼頭撚

如果新線係起條屯青線比人轉東涌線去南昌上返西鐵
會唔會解決到西鐵未離開屯元天就爆車嘅問題
用船同東涌線趕走班港島撚 美孚走咁啲人
架西鐵去到南昌應該可以接返本身屯門嘅人?

不如你睇下地圖去青衣同大嶼山分別再嚟質疑西部外走廊走線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞