荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike

政府《2030+》規劃指,新界西為未來重心發展地帶。元朗南、洪水橋、錦田分別有新發展項目,預計2025年新界西會新增40萬人口。另一邊廂,荃灣西站上蓋「海之戀」開始抽籤揀樓,吸引1萬人排隊,羅仲謙都想買。
早前荃灣區議會有議員倡議興建屯門至九龍鐵路,最多提供6卡車,每卡載250人,以分半鐘一班計算,一小時有40班,可以載客6萬人。以後新界西堅毅物種們,可以直接經大欖、深井到荃灣,又唔怕屯門公路塞車。

西鐵繁忙時間載客率超越100% 

荃灣區議員田北辰表示,目前西鐵線繁忙時間擠迫,以1平方米4人計算,已達 104%,非常逼爆。他介紹的方案屬於中型鐵路,經大欖、深井、荃灣西、東北葵,乘客可於美孚轉乘荃灣線,或於南昌轉乘東涌線。

「西鐵有3成客量會在美孚轉荃灣線,所以重點是幫助新界西居民出到九龍。」鐵路同時覆蓋西鐵不包括在內的東北葵區,「單是石籬就有4萬居民,平日靠搭小巴去葵芳轉港鐵。然後居民到美孚便轉車到九龍。當然,也可以將鐵路延展到大圍和沙田,接駁沙中線同樣解決問題。」

大部份區議員認同建議。綠楊區議員林發耿表示,人口和車流增加,困擾新界西。「我就住新界西,平日駕車經過屯門公路,例必塞車半小時。」梨木樹東的公民黨區議員陳琬琛、梨木樹西的公民黨區議員黃家華,都歡迎鐵路經過東北葵,使梨木樹居民受惠。他們更指出,平日不少市民經梨木樹到城門水塘,相信鐵路網覆蓋後,更方便市民郊遊。
鐵路連接屯門至荃灣造價要1000億 14年擱置 

荃灣郊區的區議員伍顯龍卻指,屯門區有50萬居民,市民出門大多乘搭巴士多於乘搭鐵路。馬灣的區議員譚凱邦則質疑,交通規劃上的鐵路優先原則已經變成「鐵路獨大」,「相信大家都知港鐵經常出事,一出事就對整區居民交通影響甚巨。」他又認為,鐵路經深井等地,預計會興建跨海路軌,工程難度高,同時影響生態。

不少屯門居民都曾經疑惑,西鐵線不走深井,繞過天水圍及元朗才抵達荃灣西,費時失事。原來屯門至荃灣鐵路,在2014年因造價太貴,被政府擱置。根據2000年發表的《鐵路發展策略2000》,鐵路由屯門及荃灣兩區區議會共同構思。路線全長18公里,車程22分鐘。設有荃灣西站、灣景站、深井東站、青龍頭站、掃管笏站、三聖站、屯門中站及屯門西站。

2014年,政府因鐵路造價要1000億,決定擱置計劃。時任立法會鐵路事宜小組主席田北辰解釋,西鐵乘客較少在荃灣西下車,而屯荃鐵路駁入荃灣西站,「乘客肯定上不到車,花一千億建一條鐵路但上不到車?」
下一步與其他區議會商討合作可能

會議未有詳談造價等詳情,區議會主席鍾偉平總結,稱大部份議員認同田北辰的建議,未來會聯絡屯門、葵青區及沙田區議會,商討合作可能。
講左100 年啦仆街幾時起 冇位起就而家開始填海等我個孫唔洗再塞屯門公路啦
g持
好心以後起鐵路唔好整咁多站喇行下停下拖到慢曬

港鐵想賺盡嘛
愈多站愈發
始終止於紙上談兵(因涉及沿線物業重建問題)
14年一千億 17年打後要二千幾億保守黎計
政府起多條港豬澳大橋都唔會比錢起呢條鐵路
起三跑又唔會話影響生態而唔起
係起就快啦
屯公明顯飽和哂
西鐵又對三聖黃金大小欖深井既人
都無撚用
根本早就應該幫青山公路班人起獨立既鐵路啦
1000億貴?我屌你老母啦
高鐵夠貴啦咪又起
更何況呢條線做福既唔係青山公路段既人
根本係令全屯門既人都受惠
幫屯公同西鐵分流

一定要做呀
反對 唔可以俾深井有地鐵

1. 多站唔整多月台同待避線點整多啲車種
2. 地鐵市區段有速達列車實屬少見
3. 鐵路係線性走廊服務沿線, 想特快就唔好保鐵, 好心巴士公司進取
曬氣,要起上次規劃都話起啦,原因係造價太貴

3. 鐵路係線性走廊服務沿線, 想特快就唔好保鐵, 好心巴士公司進取

第三點好值得傾
依家既巴士策略真係錯撚哂

第三點好值得傾

區議會喲山頭主義
係起就快啦
屯公明顯飽和哂
西鐵又對三聖黃金大小欖深井既人
都無撚用
根本早就應該幫青山公路班人起獨立既鐵路啦
1000億貴?我屌你老母啦
高鐵夠貴啦咪又起
更何況呢條線做福既唔係青山公路段既人
根本係令全屯門既人都受惠
幫屯公同西鐵分流

一定要做呀

青山公路沿海嗰少少人憑咩要鐵路? 密度fail晒
深井更加唔喺西部外走廊走線上, 屯荃鐵路出到荃灣點分流?
道路失敗唔問港共幾時肯放棄東大嶼都會找埋10/11號幹線數先? 公路都唔去爭取抵龜鐵 un un 腳等香港保鐵
政府起多條港豬澳大橋都唔會比錢起呢條鐵路

噉你又唔啱得晒, 佢會借新西部外走廊同10/11號幹線推東大嶼都會, 港豬澳係前奏
屯荃鐵路對港共,龜鐵,地慘政治經濟上冇著數, 商業考慮唔會起
前者係中国特色, 中資紅色愛國商業概念股, 啱晒基建GDP泡沫經濟
早前荃灣區議會有議員倡議興建屯門至九龍鐵路,最多提供6卡車,每卡載250人,以分半鐘一班計算,一小時有40班,可以載客6萬人。

分半鐘一班車,佢high大左呀?
要做到分半鐘一班車,佢知唔知要有幾多列6卡車

第三點好值得傾

區議會喲山頭主義

呢個當然, 但首先要有訴求, 唔好口號屌龜鐵身體誠實保鐵, 客量不足係惡性循環, 邊畀到壓力港共
點睇東九線?
on9
朝早南昌站已經多人到仆街
荃屯鐵路講左有無三十年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞