荃灣區會提議建屯門至九龍鐵路 每小時可載6萬人

295 回覆
49 Like 25 Dislike
其實屯門>荃灣北葵沙田

屯門>荃灣>北葵>沙田>將軍澳
需求會唔會仲大
如果屯門去將軍澳
車程減到半個鐘
取道去港島東已經慳一個鐘
咁樣走法
屯公,龍翔,以致沙田出九龍幾條隧道壓力都細番好多

鐵路唔係巴士畀你隨意特快, 環狀線亦唔係噉起, 香港非平原, 用放射狀線性走廊解決先啱

即是蜘蛛網式

Radial network =/= radial line
荃灣人憑咩要全香港人夾錢起條大白象比你地自hi I

應該問屯門人

屯元天自己自成一國咪出黎算啦
比香港人用既鐵路就話貴
起港豬澳同高鐵又唔見咁講
當你真係起又點呢…
依家西鐵都爆左,拉晒d人去南昌又塞爆
政府依家都唔肯落力去做CBD decentralisation, 個個都要塞入去中環灣仔,你起幾多infrastructure都冇用
一講到CBD又拉落去東大愚…
其實東大嶼有乜問題 唔填海嘅話新加坡都無今日
不過依家香港政府唔係民選 所以欠缺威望去做咋嘛
其實如果香港有民主 到時民意能夠真實咁反映出來
環保團體唔會夠力阻止呢個根本可行而且應該落實嘅規劃

斯德哥爾摩唔止唔填海,市中心直頭連新路都唔俾起
你覺得星洲同北歐邊度好住啲?

其實而家全部建議連接嘅都係沿海地方,點解唔認真考慮用返最原始嘅船運?
多啲唔同交通種類競爭唔係好啲咩?

船運班次難以準時同易受天氣影響,加上成本高,污染高,航程耐,唔係一得理想既方法

快船咪快囉

快船快極都要七八個字,只係碼頭去碼頭,唔係近碼頭既話都要轉車,錢又慳唔到又唔舒服
荃屯鐵路講左有無三十年?

二十世紀初係有諗過起條鐵路沿海到屯門再上元朗到達華界,最後冇起到轉咗起東鐵
btw清國嗰時未滅亡
白痴先坐地鐵去九龍返工,坐成粒鐘又坐得唔舒服,又難訓覺又多人,車費又唔係平好多
白痴先坐地鐵去九龍返工,坐成粒鐘又坐得唔舒服,又難訓覺又多人,車費又唔係平好多

呢個真, 但有時都係唔想塞喺屯公先咁做

所以有彈性上班果D工係好屈機,塞車都唔怕,最多係車度訓覺

其實屯門公路如果早少少坐邨巴,塞車機會唔會好大

其實係咪可以開巴士線逆走屯公,元公,欖隧出九龍呢

其實係咪可以開巴士線逆走屯公,元公,欖隧出九龍呢

政府唔會比巴士公司咁做啦,同埋呢D線巴士公司蝕死
港鐵內部唔係前兩年研究多次, 再reject左?
呢段野提議左有無三十年, 屯門荃灣區啲區議員banner係咪無野好寫, 爭取到2046
屌 起到荃灣好啦 咪撚放班牛屎佬出黎
你班牛屎佬縮返入你老母個西 玩西部大開發啦
其實有冇小巴/巴士線係經屯門北/西北直入青山公路入出市區??

點解要行青山公路?
開返屯門>中環船 好似最撚直說嘅解決辦法
起碼疏導到班碼頭撚

如果新線係起條屯青線比人轉東涌線去南昌上返西鐵
會唔會解決到西鐵未離開屯元天就爆車嘅問題
用船同東涌線趕走班港島撚 美孚走咁啲人
架西鐵去到南昌應該可以接返本身屯門嘅人?

不如你睇下地圖去青衣同大嶼山分別再嚟質疑西部外走廊走線

屯門去青衣關大嶼山咩事?
講左100 年啦仆街幾時起 冇位起就而家開始填海等我個孫唔洗再塞屯門公路啦

由排,要等立法會批
但立法會成日拉布

關拉布撚事咩屌你老母死五毛
死返去香討做五毛啦仆街
唔拉就會起咩死on9仔
拉布高鐵咪又照起
起碼疏導到班碼頭撚

屯門去青衣要點起?
起碼疏導到班碼頭撚

屯門去青衣要點起?

車鐵兩用橋 順便可以減輕屯公負荷
起碼疏導到班碼頭撚

屯門去青衣要點起?

起新橋?條橋點起法?係屯門邊個位起?
起碼疏導到班碼頭撚

屯門去青衣要點起?

屯門去青衣咪有汀九,起多條係多9魚
起碼疏導到班碼頭撚

屯門去青衣要點起?

望真啲其實真係幾離地
我收皮先
起碼疏導到班碼頭撚

屯門去青衣要點起?

望真啲其實真係幾離地
我收皮先

跟10號仔個計劃?

屯門去青衣要點起?

屯門去青衣咪有汀九,起多條係多9魚

如果喺張圖嘅8同9嗰個位起橋
再駁落去西環又有冇得諗?
會唔會影響到維港出入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞