明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
拎張白卡,搵個女人同你生仔但唔結婚,單親拎綜援住公屋,贏晒,以後日日笑住食早餐
錢愈黎愈唔值

供樓只會愈黎愈輕鬆
你問下十年前買左樓既 供樓份錢佔佢人工幾多?
層樓買咗唔可以賣?
租樓咪得囉
租樓既錢唔係錢
明明買樓係做leverage錢滾錢
諗得買樓果d都唔慌有資格住公屋啦,仲要抽得嚟都廿年後,呢廿年你訓街?
其實租唔只廿年 係成世都要租
買就供完廿年有自己層樓
佢話寧願日日訓到自然醒食個早餐歎杯奶茶
其實依家佢都做得到
一個人供係壓力大,我都覺
唔理個內容,個logic本身都有問題
如果你要交廿年租都儲到一千萬

咁你宜家開始供層500尺嘅樓,廿年之後應該會擁有一個五百尺單位加銀行有一千萬

除非你宜家瞓緊街啦
好彩當年老豆老母唔係咁諗
聽落已經好大頂 要6萬月入
所以分兩個人變3萬月入每人
做30年按揭都要咁既月入
我印象中 香港人月入中位數係2萬蚊都冇?
城市人口一半既人連做30年按揭
都供唔起你講既三寶
又或者要戴太大頂帽
我真係好鍾意香港呀
無人迫你買
大把人賺夠去環遊世界
搵個岩咀形既拍拖囉
升到職返工賺十萬一個月又點,我寧願日日訓到自然醒食個早餐歎杯奶茶
真係好可悲

請問你而家住緊層樓係租定買?
我想知下你點樣日日訓到自然醒食個早餐,仲可以維持到租屋既支出,假設你無公屋。
係2個人加埋3萬幾, 2個人唔到月入中位數都供得起 醒啦, 其實唔係買唔起, 係好多樓你地睇唔起姐
除左痴老豆老母, 我諗唔到
個個都買樓 唔通個個都買樓咩
自己無能力搵錢,搵一大堆藉口去假設買左樓就等於無左之後個30年既快樂。

最終都係想帶出 「我唔想返工,我想由朝玩到黑,出街食飯有老豆老母找數,我淨係想生活得開心又唔洗付出任何勞力」,如果成個社會都係你呢種人,好難想像係點。
我諗樓主嘅心態係佢成日同父母住
咁咪完全唔使租
唔好諗咁複雜住 你讀 master 都可能畢唔到業呢
你唔想買咪唔好買

不過供樓係咪會用晒你所有錢,絕對唔係
唔係講笑, 我有半年淨係返parttime, 住老豆老母, 日日自己煮lunch 做gym 彈結他同埋訓覺, 真係好撚正的
唔買咪租囉
再唔係移民
你咁唔鍾意香港留下去只會更suffer
心態問題,香港都大把人做緊自己鍾意但唔係好搵錢嘅嘢
冇乜咁大不了
外國唔使交租,架車唔使入油,睇病唔使買醫療保險咩

所有嘢都喺
- 你覺得有意義,有興趣
- 搵到錢維持生計
- 你識做,有才能做
三樣之間平衡

世界係好嘢都唔公平,不過冇父幹嘅話呢樣個個都apply,咁都要怨,幫你唔到

如果你只係覺得你嘅興趣日日hea下,自然醒,冇工作壓力嘅話,你咪靠人/政府養囉,不過你唔好覺得可以有其他消費,你食個早餐都要諗諗支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞