明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
供樓俾多兩三萬啫如果兩公婆齊供都冇咩壓力掛如果有壓力真係唔好買
直接做麥難民,同時又係m記打工,就可以過呢種生活
相信冇人想番工 但點解日日都仲會神咁早起身番工
根本樓主個諗法就無關買樓
直情唔關喺唔喺香港事

買樓無論係自住定投資
都係一種長期財富規劃
而呢項規劃唔一定要係買樓
重點係令將來生活有保障
尤其係無咗固定工作能力之後
所以買咗樓都係要儲錢,只係包有得住,逆按拎到生活貴,唔會瞓街唔會餓死

如果樓主個心態係搵夠依家使就算
無論佢老咗喺唔喺香港生活都係有問題
當然佢喺重稅嘅福利主義國家係無問題
只係供樓或儲蓄筆錢,變咗交稅養將來嘅自己
但如果唔係嘅話
講白啲咪即係等人供養
有賺果陣賣咪得
好理解樓主,我已經放棄左賺錢,有屋企住就算,有錢就洗,開心就夠
aa狗傾巢而出
有時都同其他人講,
租樓 / 同屋企人住 / 移民 都可以解決居住問題,
無謂勉強一定要買樓。
唔開心個位係邊
連登真係愈來愈癲
連登真係好瘋狂,上天下地,咩都有
你有資格住,我冇
一世人總有幾次機會可以發達
你把握到機會咪可以唔洗咁辛苦供
唔好人做咩你做咩 個個都講樓升唔跌 新聞又咁講 你就要諗清楚自己跟唔跟 世界有冇咁好搵既錢?
當年好多人跳樓都係覺得樓唔會跌 錢好易借
但又高估自己能力 樓一跌就仆街
上面班人講到買樓話咁易咁,都唔知係咪agent 黎

又話月入50k,又話買完一層又一層

香港有幾多人有50k先,大部份大學生都做唔到,唔好講話考到ao,做緊big4之類,講緊個比例

又話人工係咁升,所以供樓越黎越易,大把人人工卡左係3xk,加薪幅度慢

買樓都變左奢侈品,仲要供廿幾年
宜家香港捱唔捱到十年都未知唔好講廿年
老實講唔買你老咗先慘
樓主都on9 無病呻吟

過多十幾年個個資產膨脹,佢又會出post呻點解自己咁on9當年唔買,曾經有幾球都變廢紙

不過樓主其實想講人生意義vs返工態度,樓只係佢煩惱之一

不過樓主接受現實啦,現實就係我地班窮撚一世就注定幫有錢佬打工,呢個係我地唯一存在意義
對啲月入五萬兼物慾唔太強嘅人嚟講都唔算辛苦啦
lm
會有咩事?64後都冇事啦
大陸主城咪一樣日日樓市gogogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞