明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
間接話俾人知搵得小
話你廢唔係講緊你收入 係講緊你個心態 仲要等老豆死左 繼承個租約
個廢老有排都唔死就大獲
等唔切
唉,個pk廢老10幾年唔使做野,應該有15年了,而家65歲,可能仲有5~10年命。
老母做2份工,等個1個死廢老死就得,老婆非常願意同老母同住
呢啲係一代交一代咁為你嘅至愛、家人付出,可能你哋讀書多,識得分析問題所在
如果個廢老係健康
真係可以仲有20-30年命
分分鐘佢長命過你,你都唔細,都已經成為有謀生能力嘅成年人,有本事娶老婆,冇本事買樓、租樓,重要吼住無工作能力嘅老豆,你老豆係你塊鏡,睇到自己嘅將來,你唔好生仔,唔係好似「楢山節考」套日劇嘅咁,好仔唔論爺田地,好好反思一下
拎左間公屋,換埋居屋,就升左一個等級
D人死好命,抽中ssr生在私樓家庭
我抽中D卡,dklm ,食撚左間公屋換成居屋,再買多層私樓 收租退休
廢老5x歲就唔做野,日日家嘈屋閉,開個冷氣 都要嘈, 我交水電煤 屋租,又唔撚使佢交,仆街黎。
窮撚生仔正仆街
連登仔一句
我供緊樓,亦要照顧哂全家,但唔覺有咩咁hard

即刻收你皮
係咪要老豆做到死咗,咁你就牛耕田馬食榖,順便接收哂,佢享受自己嘅成果又唔係你比佢,一屋不能有2個成年男人或二個女人共用廚房,你點解吼住佢嘅嘢,有手有腳有老婆冇本事搬出去獨立生活,有少少失望
所以咪講左囉,窮撚生仔正仆街
無錢咪撚生,仲要生3個,50歲唔撚做野,叫牛耕田?
條窮撚只係比3餐我食同比張床我 養到我中5

我讀書錢自己搵 再問現在老婆借
間公屋可以叫做政府既,我又唔係踢佢出門,而家水電煤 屋租我比嫁,叫做養緊條廢老。等佢死撚左 繼承間公屋,間公屋係政府既,唔係佢的
有手有腳,4肢健全,冇送你入保良局、孤兒院,咁使住木屋,翻風落雨有得震就冇得瞓日子你又試過未,只有三餐、有鋪床直到中五,你覺得你欠咗乜嘢,我床都冇、三餐不飽,曾經好討厭老豆,前幾年我發現原來我好似老豆,幸好我有買樓,也有儲錢,就覺得我有能力同老豆享受成果,都有2-3年相處醇酒海鮮,因年老入老人院加上疫症就好少見面,天公不做美,更於2個月前離開,我只覺得相處時間應該長啲比我花多少少錢,唔想只係燒衣紙比佢,我覺得老豆比唔到乜嘢俾我,我有能力比佢豐衣足食直至離開
人地讀幼稚園既時候 我耕緊田幫緊手 都試過啦,4人一張床。
無錢生咁多,搞到咁撚辛苦,為咩?真心當年應該射落牆到都唔好生我出黎
我既睇法就係 窮人生仔正仆街。所以如果我比唔到好環境比下一代 我係唔會生。
嘥氣啦
佢識話唔鍾意買樓嘅人生
又唔正面面對租樓都係要做社畜嘅人生
識怨唔識改變

不知幾多人
買樓儲錢增值然後賣樓移民
佢淨係識諗供30年好慘好慘
個框框係佢自己set 畀自己
Ching 可唔可透露下自己年紀,收入同居住狀況?同屋企人一齊住? 租定自置?
抵你做一世租租,小小上進心都無,十萬個藉口
鬥慘大會開始
你?你條乞兒連寬頻錢都死度爛度,你有乜資產?地契呀?
包條後生女?帶咗你老母走先啦,不孝子AA狗
幾好笑,仲以為你用緊9成人工去供樓無生活,你要享受人世都要有蓋遮頭掛。有壓測最多咪佔你4成。
你個做唔到自己鐘意既野,呢個前設首先係無加人工,無鬆頭錢。
最重要係你諗住60歲訓街?
廢物無承擔既藉口
如果唔移民既!供樓又唔多過3份1糧既!去馬啦!
屌,唔係唔想買,係儲左150萬係手都只可以買500萬下既樓,呢類樓全部都過30年,你班友當年買層樓得十幾年樓齡依家升左緊係覺得自己威威啦

依家買既,跟本就係接你地班搵夠既人手,依家買完十年後邊個接?40年樓你接唔接呀問你

成班有樓係手既,一聽到人講樓市壞話仲慘過人地真係拎條9出黎屌佢老母呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞