明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
根本唔想買樓
嚴格黎講係根本唔想返廿五年工去換一個單位
係買到個五百呎單位,供完到時都五十歲了

一星期七日入面有五日朝九晚八,賺返黎既錢為左換一個小小既單位
到五十歲望返轉頭都唔知自己一世人做過乜野,為左自己做過乜野
好彩既五十歲唔撈退休,想學琴手指都僵
想潛水都冇氣力,想踩單車都膝頭痛

偏偏生活所逼又要去買樓,明明知道自己根本唔係追求呢樣野
為左由二百五十呎變做住五百呎,就犧牲人生最珍貴既廿五年時間
明知一簽左名未來廿年都唔會點過得快活
未來返工就算比人指住額頭問候全家都冇資格諗resign,因為要繼續供樓

升到職返工賺十萬一個月又點,我寧願日日訓到自然醒食個早餐歎杯奶茶
真係好可悲

我知好多人都係好友,其實樓市升定跌我根本唔想關心,亦都冇興趣去關心。只係呻下自己既感受姐,一世人流流長,都唔知為乜
好弱智
點解廿年都唔會開心?
做廿年租客幫人供樓又會開心嘅
咁你又買?
點解會買

唔好背負太多他人寄望
租樓就好開心?
唔可以賣?一定要供30年?睇住升完越換越大,越換越靚唔開心?有女有面唔開心?
我要既係享受一個寧靜既早晨,一杯奶茶,一個五十蚊既早晨全餐,唔係工作二十年換一千萬擺係銀行戶口或者一個五百呎既單位
唔開心,我根本唔係追求呢d野,但我唔反對其他人追求呢d野
呢樣野係好個人既快樂
咁你唔岩係香港主流生態打滾無咩既,唔買都唔會死
我知呀,所以咪話明知條路係錯都要踏上去囉
唔係果班,都要焗買,一諗到未來廿年就覺得好可悲
做乜鳩姐?買左唔歡喜
唔買又怨天怨地
咁撚超脫就歸隱深山耕田啦
買既原因就係身不由己,唔買就係被標簽自私,唔顧屋企,冇諗住比幸福家人
一個寧靜既早晨,一杯奶茶,一個五十蚊既早晨全餐

嘆完個早餐,咁你住邊?
咁就半世
買左樓點解食唔到50蚊全餐?
其實我真係想歸隱,我係一個好容易就會開心既人黎
睇一套好戲可以回味三日,玩下貓一杯奶茶就過半日果種人
其實真係唔想理咁多野
所以咪就係⋯身不由己
關咩買樓事丫
你本又無又要日日瞓到自然醒嘅話
係乞老綜先得
層樓唔升咪唔開心,升幾球賺埋住跟手放咗佢拎錢移民咪開心囉
一至五返工都已經朝九晚八
可能你份工好好啦,明就明,你唔明,總有其他人明我既
買左樓之後個人安心好多,無咁焦慮
退休冇層樓就大鑊

嚟緊二十年唔開心 好過收尾二十年要訓街 要記得香港嘅社福係笑話嚟
未開放移民path, 你都係要焗買
依加可以走, 走啦
退休先做到嘅野, 依加嗰面full pay都easy啦
我明供樓好大壓力
但點解要諗供完
樓主唔升唔跌你都係儲緊錢
當利息同稅係租金唔抵玩咩
我就同你相反,買完反而覺得壓力大,第日想話休息唔撈都唔得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞