明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
我唔係高位買唔知果種感受,不過如果供同租一樣價,而我又有需要住我會買,我唔想幫人供樓
,香港愈批愈多新香港人,只會令住屋需求更加大,你覺得仲有機會跌可以睇下先,不過哩一年covid樓價都係咁升你話係咩原因?我想換大d都未換到住
寧願訓M記都唔撚買樓,食屎啦地產佬
住返麥記囉, 仲要問, 你係咪咁無同情心呀?
64後同呢家香港大環境都唔一樣,果陣你重有集會言論自由,呢家係全方面收窄緊,未來只會更差
但你要租個好D 既地方你都要咁返工法架啦. 問題係你既心態, 唔係你供定租, 而家你睇下出面租盤就知, 其實租同買每個月都係要支出一筆唔少既數, 租同買可能真係差在個cash flow. 就算你買左樓, 你都可以去學好多野, 我而家晚晚都踩單車, 會所健身. 你個人無動力既, 晚晚住屋企痴老母, 你都係乜鳩都唔做架啦
廢閪三寶都唔識, 兩個人月入3萬幾都夠上會啦. 批足30年按揭. 頂帽有幾大?
成個ig啲囡囡都係一個抗爭新聞story夾雜幾個吃喝玩樂story, 
我都理解唔到佢地係咩心情
其實買咗樓都可以有個寧靜早晨同嘆早餐
睇你心態姐
目光短淺到一個點
你嘗試一下搵廿年前買左樓既人,問下人哋生活如何先講
真係笑撚死
講到買左樓冇哂人生
咁係你搵得少姐On9
你今日搵3皮唔通5年10年後都仲係搵3皮咩
S&P 5年都升到冇影啦
月供條數黎緊廿年都會fix死,最多加息,住樓負擔只會越黎越輕鬆
租樓既話會係咁加

利申:供樓過來人
唔通你覺得樓係應該要人人都買得起先叫合理 ?
樓主買柏X 莊
絕對支持租樓

好多人租樓租到發達
慳返啲錢自己享受生活唔好

供樓嘅錢攞去投資 回報同靈活性仲高
其實我都明白樓主

我都好掙扎
如果let's say, 如果我意外中咗100 萬
究竟要用嚟買樓好
定用一半嚟讀master 洗底
做專業人士

後者涉及個人嘅成就感
前者屬於大時代嘅安全感

如果拎嚟買樓 就無得做自己想做嘅嘢
要妥協
如果拎嚟讀書 就會難買樓
終生都庸庸碌碌 又唔識向上流
傻啦,講真買得樓既,點會食唔到鍾意既野
無錢既係直程冇首期、日日清添啦
同埋租樓心態唔會有心機佈置間屋, 基本電器家具就咁住, 一箱二箱放埋一邊唔會郁, 情況有如過客一樣, 豪無歸屬感

所以睇樓好多時見d好殘天花牆角發霉, 門邊花花崩崩, 都估到上手係租客住開, 所有野都用到好粗
申請綜援吧
訓街個人應該最開心
其實可以放
唔一定要供起
我夠唔想返工,但沒錢你估我想嫁
根本係佢個人既生活態度問題多過買樓,然後就將個波推落買樓令佢hea唔到
係咪有人渣住把刀迫你每日要點過先?
你唔想買樓咪訓街囉
講到底就係樓主無能力無勇氣去過啲自己想過嘅生活
然後就blame on 身邊嘅嘢
唔去反省自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞