明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
買左唔可以賣? 冇人叫你攬住成世
你廿幾歲已經有首期咁勁就唔好拎出嚟講
樓主你結婚未先,未結婚同老豆老母3個人駛撚買500呎咩,結咗婚嘅話你想自由一開始就唔好搞人啦
佢啲住公屋嘅地產狗唔咁講邊有生意
咁辛苦就賣咗佢啦,搞到自己咁有咩謂呢
如果買完樓連咁簡單既生活都滿足唔到
你係點過壓測
因為你廢到自己得返打工一條路揀 你咪覺得要廿年時間

點解咁多人full pay買? 做生意 投資 大把方法搵錢
會唔會考慮申請公屋呀,識人真係唔追求物業,等到有公屋住就無拘無束咁飲下奶茶hea下又一日
買樓會有女有面咁神奇?買層乜嘢樓?指教吓
其實買完樓每個月固定支出,有數得計,洗錢仲鬆手
唔買你呢廿年住邊 廿年之後又住邊?
根本唔關買樓事 香港地本身就係生活逼人
我有個朋友,日日唔做野,拎綜媛,自然醒,住公屋,有白卡

不知幾開心,你就係想過呢d生活嘛?
香港真係唔適合樓主
你想要work life balance係香港已經難
更何況係想唔做就可以辭工
每日仲可以過慢節奏嘅生活

同埋真係唔好為咗人哋講咩而去買
我估樓主都係父母/老婆etc.逼你上車
買完順風順水還好 一有咩事你個心實會怨
到時盞家嘈屋閉 再衰啲就頭家都無埋

呢啲人生大事 無得逼
等於無得逼你結婚生仔
唔好諗住過幾年 唔鍾意最多咪賣
逼得你買 會俾你賣?
你係唔想就盡快落返車 唔好拖
未開始真係供已經咁悲觀 真係開始時你仲愁

我係自己想上車
到真係要供 計曬數還得起 生活到
都仍然覺得有壓力
何況你而家未開始已經諗到世界末日
唔買樓你哪有250呎?
講到咁唔care 又要出post 講
明呀
唔供樓可以想休息就休息
唔撈就休息返一頭半個月
但人大左就要有個竇
就唔算唔買去租都係要返工搵錢

除非咩都唔做拎綜援住公屋
咁就連租都唔洗交
我都唔想供樓
支持樓主過自己想要嘅生活
但唔好逼我認同你,唔該晒
信連登就快樓爆

快d賣樓去英國,機場晚晚幾班機滿哂人
我明白樓主嘅擔憂,我估樓主一開頭買樓係一鋪清袋咩都拎晒出嚟,而家個袋冇乜錢所以有這份擔憂

我一開頭第一層樓都係咁,但好快就冇這種壓力,而家迎接第二層完全冇事

個原因係當你銀行儲到可以供幾年樓嘅錢,你完全可以隨時想點就點,當你戶口有一筆錢你嘅情況會比做租租更好
完全明
買完知道自己創左新高…
好抑鬱
樓主最大問題係窮人思維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞