明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
講我自己,有冇五十歲命都唔知,成日覺得人生無常
廿年之後嘅三十年會好開心
因為通脹租樓只會愈來愈貴,例如依家租1萬/月,20年後可能變4萬/月,可能唔只咁少
但供樓永遠同一個價,依家供緊1萬,20年後都係同樣價錢,20年後只會覺得每月供1萬濕濕碎,可能供到第10年都有舊錢可以提早贖返層樓,見好多朋友都係供10幾年就提早贖返層樓

不過就算買咗樓都可以賣樓移民,已經好多朋友賣樓移民
都老了,日復一日,庸庸碌碌
捱得到就開心,捱既過程就辛苦囉
講得清楚D就係香港樓買來徙氣, 幾百萬買個豆腐潤仲要以家人才流失, 外資流失, 咁無前途既地方仲做廿年長遠投資? 係唔係傻珈?
以家應該變左移民既原因就係身不由己,唔移民就係被標簽自私,唔顧屋企,冇諗住比幸福家人
因為換樓,曾經做過租租,老實講租樓好煩好被動

抽氣扇壞幾百蚊換左佢都要同業主講,佢肯首先可以換

雪櫃漏水同業主講,佢問番我係咪無閂實隻門,會唔會膠邊爛

係,租約列明上面堆野業主包,但成日好似乞人咁既感覺好差,業主好nice,但成日搵親佢都係壞呢樣果樣我都覺得唔好意思

最後死約到期前4個月開始搵買盤速速住番自住,跟本化算好多,由其而家息平。
係香港生活有邊個真係開心
剩係生存都已經用盡氣力
首先你要有筆錢先, 否則邊個養你呀? 無論你住係邊個國家都好, 你都唔好諗住有人義務養你過個種生活.
要記著層樓係你既資產唔係負債 識咁念就會好好多
估唔到今時今日仲有人講供一世樓,樓其實可以買同賣架,租樓就租一世啦

十年前D 講 樓奴論既on9 仔仲做樓奴個奴隸呀,有朋友當時襯D人信樓奴論買多2個單位,十年時間3個單位而家一個賣左令到一個已供斷,仲有一個收緊租了

聽佢講,要多謝提出樓奴呢2個字既人,呢十年租樓既人幫佢供樓
其實純粹想呻下姐
呢個post係我好主觀地發洩內心既感受
買唔買樓係好主觀
因為我諗我算係睇錢唔係睇得太重要既人
錢買唔到快樂,快樂亦都唔係用錢買
唔好咁極端打算賺錢先 都係果句 買樓自住永遠無錯
唔好昆人啦, 以家買樓收租回報越來越低, 租金升幅根本追唔上樓價升幅, 仲要以香港以家狀況想加租睇怕呢2-3年都唔駛點諗, 除非你之前平過街價.

利申: 有樓放租, 不過幾年無加租
Exactly
出現了明白我講乜既人
可能我講得衰啦,重點唔係錢,唔係升值定抵唔抵
其實我係想講為左買樓,黎緊廿年就係要過自己唔鍾意既人生了⋯⋯⋯⋯
認真post 開係aa台
考慮當中, 上有高堂要考慮埋佢地.
傻尻 供樓越供越平 租金就不斷加
過多十年你就唔係咁諗 唔中意又可以賣左佢
買樓租樓個人選擇
但租樓要成日搬亦都係事實
咁你要學老懵董咁, 香港只會越來越好, 人才不斷來香港, 外資爭住入香港
樓3年後可以隨時賣,會升值咖,唔想供30年咪第3年賣左佢,分分鐘賺成球
揾30k,月供11k,唔覺有咩問題,樓主供完樓食飯都成問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞