明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
唔買樓,都要交租
一樣唔開心
點解演變到有樓會唔開心
班aa講啲嘢錯吾曬。學個手藝,去加拿大揾份工買層樓

會過到你想要嘅生活,同時有晚年安穩

投資係政局穩定嘅地方長遠實賺
買樓租俾人自己再去m就買50 數早晨全餐

捱過3 年就隨時賣得 可以隨意resign

當月供18000 月租12000 每月都係俾多6000 蚊 36000 月入實收28000 都可以自由生活

至於高按揭冇得租出去就唔講了大家知咩事
加唔加到租唔知,沙士果陣d人究以為樓市永遠唔會升,不過你可以睇返廿年前租金同依家租金相差幾多就應該可以估計到大約廿年後租金係幾多

不過我就唔想幫業主供樓,有能力寧願自己供,依家香港人咁長命活到百幾歲,有能力就自己供,唔想一世幫人供樓
國家好,生活好
如果係一個人嘅,根本唔駛留香港買樓。當有家庭嗰陣,你就可能會諗多少少。如果你同另一半有共識,都唔代表一定要買樓嘅,但長遠嚟講,到年紀大咗你都可能會考慮返買樓嘅問題。
人人都想過自己鐘意嘅生活,其實同買唔買樓未必有關係,買樓而又負擔到,都可以生活開心,只係香港唔多人可以係咁。
岩岩買樓果陣人工得3萬幾,每月供萬2,同出面租樓一樣,一開始買樓洗晒d錢想儲多個錢所以要慳慳地,到依家供到第四年,人工已經over 5萬,覺得供萬2已經好輕鬆,想買咩就買咩,已經唔需要就住就住咁洗,供樓係頭一兩年要慳d之後都好輕鬆,廿年後業主唔知加咗你幾多次租,到時交租仲吃力
拎60-80年代日本黎預計80-00日本有冇意義
我朋友真係因為知一定之後多人租樓至買多一個單位,之後當然也因為咁再買多一個,同一時間一個自住2個出租,從未試過無租客,佢話已經唔貪心,夠數熟左自住keep多一層算,過多幾年齋收租退休

其實都十年啦,樓奴論已經少左人講,估唔到到呢一刻仲有人講供樓供一世呢下攪笑,真係唔想話佢坐左幾多年!!
依家係講緊香港,香港廿年前租金係幾多?不過廿年前我仲係小朋友唔知香港租金係幾多,不過10年前都知嘅,租金起碼都加咗最少5千蚊
哥仔啊,過去10年來講香港經濟都升唔少啦,自問人工都翻左幾翻仲自在加個5千蚊租?? 你估之後10年加唔加到5千呢?
屌,講呢d
一世做租租唔緊要,不過退休之後要繼續租樓就辛苦d
供樓有咁辛苦咩
正常好多人供樓都係佔收入25%以下
SARS 只係搞做半年左右,你都估唔到covid 會搞左年幾兩年都未完仲要蔓延到全世界,剩係呢樣嘢已經差好遠,仲有以家同西方社會撐到咁行,等於講緊未起圍牆前既東柏林d 樓會唔會升,如果唔係各國一齊印銀紙,根本唔會升,如果你比較英美澳加地產,升幅仲大過香港,不過你可以繼續dream 既,唔會阻你
呢樣我又同意啊,不過退休係唔係香港就另一件事
傻得嗎,你依家叫我租我都唔會去租,租返同樣嘅單位,我依家供仲平過租,仲要我幫業主供樓,咪傻
只有買唔起既先會有呢個諗法

買得起即係過到壓測
生活質素根本冇影響
我明啊
大環境下大家都係以買樓做目標,其實都幾辛苦
好似要追趕啲自己唔想做既野咁
當你有能力買時,就有種唔知為乜既感覺咁
唔好咁講,有d人有其他plan, 將d 錢擺係其他有用地方無問題ga
退休緊係賣咗香港層樓拎住舊錢去第到,去外國又好,去換層平d嘅新界樓又好,貪市區石屎森林咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞