明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
住香港最幸福 北韓人最幸福
係,我真好想住官塘呢啲舊區,又近黨鐵,工廠區又係隔離,鳩咁大個街市喺正對面,地位仲企喺9成香港人之上,又有女又有面,真係好想住呀

痴鳩線
正常人有投資去外國full pay買好簡單
你香港買香港供可以等生cancer
你到時慢慢賣樓醫cancer
英國班中產全部係倒數緊 吸盡香港大陸最污染果廿年
咁你唔比我兩邊都買咩, 講野唔使咁毒既, 發窮惡發到癲佐?
果位會員好鍾意生cancer, 好有印象。
其實一買咗樓

你就要用大量
心機 精力 時間
去維持到你去供樓

社會發生咩事
你點會知
因為你瞓都唔夠瞓

就算你知
你都冇時間理
其實供樓根本唔難, 你過到壓測嘛, 最難首期啫, 點會搞到連新聞都睇唔到
供完到你60 歲退休
賣出 拿住幾百萬 夠你去外國真退休
有大有細嗰陣
你夠膽辭工 ?
外國可以 因為無二手市場接貨
香港唔得 因為有價有市
我唔明你個問題, 唔夠訓, 新聞都無時間睇同返唔返工有咩關係?做BIG4都要訓同睇新聞掛。當我順你業, 真係失業, 咁你供樓ACCOUNT都有幾個月RESERVE掛,盡搵工啦。

咪講到用條命供樓先得架。
買樓,只而一個理由
唔買樓,可以有一千個理由

買樓,會有買左樓價跌既風險
唔買樓,亦有錯過左樓價升到澎澎聲既風險,亦有貨幣貶值商品越黎越貴既風險

痴屋企住,唔打算成家立室,肯定左自己成世基層料子,絕對可以放棄買樓,將錢投資去第二度令自己生活更充實
睇新聞 其實冇問題
手機掃2下搞掂

但係想了解社會問題
唔係一篇新聞報導可以知全面

要睇多啲嘢 要諗多啲嘢
要時間 要精神
呢啲係成本嚟

好多時 時間係有
不過係冇精神
我都唔覺得諗野都無時間, 你醒目仔既搵條女幫手, 兩個人正正常常六七萬蚊人工, 當你做林鄭PLAN, 供35K都有時間諗野掛。借財仔做月光族就真係無時間諗野啦。
同埋都係果句啦, 你要做壓測, 銀行係唔會比你戴大帽既。
巴打
可能你揾好多
順風順水咁供
我都登你開心

我身邊啲朋友
全部死慳死抵死供

唔好話供樓

就咁
湊小朋友 + 返工
個人已經散鳩晒
我都搵得唔多, 不過淨供樓真係無你諗到咁難, 多件化骨龍就唔同講法。多個人既力量真係好好多, 如果外家幫埋手就VERY GOOD啦
你條廢柴 買完樓就去唔到旅行
不如住公屋啦
都係果句啦, 留得言既好多都唔知咩野一回事。
有小朋友真係爭好遠
extreme mode黎
接觸多咗污染物咪大啲機會生cancer
毒?我講事實 大把research
路自己揀 咁就一世
香港人真係最叻自欺欺人
Hku cuhk 大把research 自己google
到時仲好大機會生cancer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞