明知買樓既話自己未來廿年都唔會開心,仲要繼續逼自己行

342 回覆
363 Like 102 Dislike
其實買唔係問題,自住咪自住囉
只不過唔係再講咩剛性需求,係到死拗
跟住又話咩樓價升點點點
未來係點,講緊五至十年或以上
香港同上面經濟點心知肚明
呢班人實際上驚俾人話樓價會跌,蝕左
又或者想揾接火棒
如果真的想自住驚咩鬼跌
仲有一堆aa 係到洗,驚揾唔到生意
啱啱買樓係會駛費多d, 如果過到壓,照食到早晨全餐,同男朋友幾個月前先上車,每月供萬幾蚊,無壓力,又有自己屋企。覺得安心過做租租好多
我而家岩岩買左樓幾日已經唔開心緊,覺得自己完全係高追左入市,比其他盤既呎價仲要高D。本身入市已經講緊用緊我好多年既人工,而家仲覺得自己買貴左,完全無做業主既興奮,好lost.
其實真係無意思,但人各有志,有人甘願繼續行同一條路辛苦幾十年覺得無問題,覺得人人都係咁,所以我咪咁。亦有人好似樓主你咁諗,可惜大部分人都只能向現實低頭。

其實努力儲舊首期錢去外國生活
生活質素一定係好過係香港格硬買樓供樓。
可惜太多因素影響未必個個人會咁諗
唔買樓都要租樓 有得揀咩?
8球以下有9成按喎
支持租樓 租樓日日賺
你講到唔買樓就有人生咁
移民 拎舊首期去外國已經好好洗
樓主假設左買樓=自己唔鐘意嘅人生
但香港好多人一出世已經係過緊自己唔鐘意既人生 因為冇自己空間
買樓對佢地黎講已經係想過嘅人生第一步
任何時候買都有人話高追,你買黎自住就唔好理咁多啦,供得到,有個自己既地方,舒舒服服,之後可能跌又加息你咪重灰,但歴史話你知長線一定會上,始終香港有需求,加上仆街政府政策係高地價又幫地產商
有因為買左樓冇左自己人生呢種思維既人
多數未買樓前痴慣屋企住

d雜費同家務乜都係屋企人交哂做哂

買左樓之後d野全部自己負責返
又要供樓又要交雜費家務又要自己做返
屋企d野要靠自己

一時之間未必適應
樓主真係一個白痴黎
有能力買樓,但唔明白買樓的用途。
樓主: 應唔應該為左買私樓放棄住緊果間公屋
https://lih.kg/2407947
"我(樓主)自己公務員一個賺五皮"

樓主你自己響入面都講左自己想買樓的原因啦,
定係你精神分裂?
本來我都好似你咁諗, 但後尾大左, 發現兩個問題
1. 你老婆同你老母根本不能共存 -- 生活需要
2. 打工唔夠搵錢 -- 金錢慾望
後尾買左樓, 生活冇拮据, 仲好HAPPY
當初初啱啱買樓果時都同樓主一樣諗法
覺得自己嚟緊果三十年玩完
為咗層樓冇晒自由 冇得維持住我想要嘅生活質素
又好嬲屋企人點解要賣咗以前自住層樓
明明其他人可以一世痴屋企人層樓住
而我就因為要為咗屋企人既期望而做樓奴
雖然身邊朋友羡慕我有父幹 但係自己其實一啲都唔開心
但宜家供咗3年 供樓嘅錢由16K變到14K
人工又加咗(少少)生活質素暫時同以前一樣
突然就覺得如果唔買樓 租樓都要俾咁嘅數目
咁點解我唔買樓呢? 所以樓主都唔好咁灰
真係頂唔順果時大不了咪賣左層樓囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞