轉數快入錯1500比人

592 回覆
18 Like 577 Dislike
如果自己無做錯 自己有冇責任去退比人
依個係法律 同 道德問題
關咩貪心事
你一定成日係地鐵畀錢呀婆買車飛嘅人黎
同事之前試過
去銀行填表就得
九成九叫你庭外和解

和解筆錢仲少過你訟費
報狗,睇下狗肯唔肯做佢,唔肯嘅刑事上冇野做到。民事上可以揾律師向狗/銀行攞對方全名同地址,攞到嘅話你就可以自己入稟小額告對方,告贏咗就睇下對方肯唔肯還,唔肯還嘅要再俾錢法庭申請扣押對方財產。唔計自己時間成本,應該2萬內搞掂。
自己弱智都算 以為銀行會陪你弱智
唔怪得柒到過錯數啦
不嬲用開硬幣交易逐個數,最均真
銀行會比對方資料你?
到時有咩事 銀行隨時要上身
要報狗,開咗file,要出律師信要求對家資料作民事訴訟
你出封律師信
銀行就會比對方的資料你?
如果對方冇登記,你就要入對方全名
你報咗狗,再出信去狗處,我之前有單撞車就係咁,律師出信去狗處要求對家個人資料同保險資料作民事訴訟。
但係銀行最重要係保護客戶的資料
而且有幾點似乎幾唔同
第一 你嗰單應該係一撞左就報狗?(即係已經肯定有呢件事發生)
第二 你嗰單應該係有刑事成份?(刑事告完 跟手民事索償都好正常)

如果你話佢犯刑事罪行
而佢損害到你的利益
咁透過狗屋拎佢的聯絡資料好正常
問題係而家收款人冇犯任何刑事罪行
甚至連狗屋受唔受理都好難講
銀行真係會單單你一句民事索償就比對方從資料你咩

我諗仲有一個方法
就係走去告間銀行要求銀行交資料出黎
我嗰時有問過律師,即使狗方唔告或者告咗但法庭判無罪,都唔會影響我民事訴訟嘅權利,刑事告入咗只係令我易啲入民事,所以就算冇刑事,我都可以攞對方資料做民事。
銀行正常要保護個人資料,但係狗要求銀行就會交資料,所以我先話要報狗開file,再出律師信去狗處,如果狗咁都唔肯做就真係唯有告銀行。
其實佢唔理你, 唔理西銀行, 你的確係冇佢符
咁正義把能, 何況可能係芝港仁
用洗黑錢國安方法,一嘢 KO
佢撞到你 起碼叫做表證成立先
即係的確有發生過呢件可能有刑事成份的案件
問題係樓主轉錯錢比人似乎係完全唔涉及刑事
所以理論上你去報狗係連file都開唔到
我都入錯過 但最後攞得番 好似係銀行嗰邊幫我同對方核對定唔知點 最後等左我幾個月就退番比我
十幾年前銀行無啦啦多左錢都知唔郁得要報銀行啦
小額錢債法庭幫到你
你唔睇名先過咩?
九唔搭八,你睇吓上面講緊咩先
唔俾都吹唔漲,班狗唔會做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞