[IVE] i大討論區(9) 6月21放GPA

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
睇晒d non jupas入ugc post
Ive 基本上係ME同EE玩晒
十份之八九都係佢兩科入到Ugc
個比率好撚高

Civil 反而得4,5個

跟住就係IT

無喇

今年POLY ME收到好高
3.71都比POLY REJECT

其實點解會咁

你班 Poly 師兄上到 U 唔讀書,咪收少啲 IVE 仔

鏗哥?
你嗰陣cgpa 幾多先入到hku
Dse 英文有3?

我個年最低 GPA 3.5 + IELTS 6.5 已經入到 HKU 了

果年收既全部 AL,之後收生 GPA 慢慢就升到依家既 3.7 了

鏗哥 ! machines & drives 點溫好 ?
睇晒d non jupas入ugc post
Ive 基本上係ME同EE玩晒
十份之八九都係佢兩科入到Ugc
個比率好撚高

Civil 反而得4,5個

跟住就係IT

無喇

其實點解會咁

今年D人勁左
同埋PT DEGREE最後一年
唔多唔少都會影響

咁me ee收幾多

Electrical Mechanical 都係 3.6 咁上下

有條友Electrical 3.3入ust 點睇

佢Electrical 入 Electronic喎,好少聽人會想大電讀返細電....
今年Poly EE 3.8先入到

其實點解會咁

鏗哥?
Dse 英文有3?

我個年最低 GPA 3.5 + IELTS 6.5 已經入到 HKU 了

咁你幾多 你科科a

3.80
因為 FYP A- 左拖低左

因為好小ive 仔入到hku

其實點解會咁

鏗哥?
Dse 英文有3?

果年收既全部 AL,之後收生 GPA 慢慢就升到依家既 3.7 了

要通 concept,要知 open / short circuit test 點運作,目的係咩,仲要知係邊個 side 做,點樣砌返個 equivalent circuit for transformer / motor / generator base on OC / SC test 既 finding

鏗哥好勁 我已經唔記得晒

點解會愈嚟愈高

點解會愈嚟愈高

讀ive EE hd人愈黎愈多 競爭自然愈黎愈大
仲要同出面唔同既cc爭

其實點解會咁

今年D人勁左
唔多唔少都會影響

咁me ee收幾多

Electrical Mechanical 都係 3.6 咁上下

佢Electrical 入 Electronic喎,好少聽人會想大電讀返細電....

其實ust 科Electrical and Electronic係點?

其實點解會咁

今年D人勁左
唔多唔少都會影響

咁me ee收幾多

電子 3.3 係最低要求,另外 interview 醒唔醒目都係重點
UST 既收生策略:3.3 + 醒目 > 3.7 + 死讀書

報 First round 分分鐘 唔洗in 直接收offer
多謝Jane bb

又A

點睇英文個分
sem 2一定要全部科都合格
我讀果個系sem 2 有幾科有半班同學肥
ee個啲一班入面喺咪個個計數都好勁
鬥小心only
想問下依家會唔會知道Sem2 High Dip有邊科要Retake 好驚
想問下依家會唔會知道Sem2 High Dip有邊科要Retake 好驚

應該今晚有得睇?

應該今晚有得睇?

今晚8點開始到聽晚12點 好似係
想問係咪得幼教先有班主任呢啲咁on9嘅嘢

鏗哥?
Dse 英文有3?

要通 concept,要知 open / short circuit test 點運作,目的係咩,仲要知係邊個 side 做,點樣砌返個 equivalent circuit for transformer / motor / generator base on OC / SC test 既 finding

鏗哥好勁 我已經唔記得晒

因為我仲有幫人補緊

motor已經好亂,要我分邊隻motor我可以畫到equivalent circuit,但未必答做題目 !
後面個d power electronics同drives係點,未教,睇左都唔明

IVE咩programme 都有班主任,純粹掛名姐

IVE咩programme 都有班主任,純粹掛名姐

我讀左FD成年淨係見過一次班主任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞