【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有同冇我都試過,個樣/款係唔同嘅
會否做埋皮帶comments
根本唔鳩用皮帶咁滯
原因?
宜家留意西裝嘅人多數做side adjuster ,你睇下ig 都係知
IP no need check
箍住條腰好辛苦,除非著Hollywood pants(貪靚)之外都唔會著皮帶
同埋慳錢
皮帶又要配返對鞋既色,一條皮帶平極都千幾,唔用皮帶真係慳好多
返而我有好多皮帶,我鐘意的
每條都要2-4千
諗住你地都有研究
學下野唔走冤枉路
純quality wise可以同你傾下既,不過我都係維持一貫皮帶不了既原則
我都只是追住BV, 雞毛, church’s 黎買
反而我見到皮鞋牌子如CJ, carmina 等等都有皮帶
有些仲係cordovan ,請問好唔好的
Horween Cordovan皮帶一定有拼接… 我就不了
反而意大利cordovan可以一條過 不過又冇horween個質素
巴打有冇啲幼身weave leather belt推薦下
25-28mm咁上下
一條過好睇中間果截既質素,兩片屁股中間果截唔係塊塊都可以叫cordovan,而通常成塊都咁靚既料唔會拎去做皮帶。意大利一條過果啲通常係唔理3721照裁,所以永遠有一截起晒沙
我有三條皮帶,都係搵leather maker整,睇你對個扣同手工有咩要求啦,鞋brand / fashion brand出的多數麻麻地
Horween cordovan 係有一條過的,只是限量而且好少牌子有。
利申:我有一條
Horween 一樣起砂
皮帶其實我都唔知係討論:扣、皮定手工。
銀扣新嘅時候靚,但好快黑。
大部分牌子嘢都係機車,無乜手工可言。
扣就人人口味不同,但大大個牌子那些,好倫敦金😆
我有時見到大大個H字母扣真係唔知比咩反應
愛馬仕大部分嘢我都ok,唯獨皮帶扣唔係幾頂得順
GG LV
同問
belt 特別alligator 幾型,side adjuster 太斯文,冇嗰種masculine 嘅感覺

呢個斯文啲

其實應該好襯Alden 類嘅鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞