【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
條領咁大塊有啲7
依家野要睇邊個着同埋點樣,你覺得下面四位柒唔柒?

審美依家野就好主觀嘅
都係既, 要睇下年紀,身型,個人喜好
想問下ching們,如果英國布150s,普通鋪訂做幾錢一套叫合理?
btw間鋪揀俾我隻布,佢地叫大皇冠,但我上網search無任何資料
Royaltex fabric 搵到個名
其實睇布唔係淨係睇枝數咁簡單㗎,枝數這代表其中一個factory亦即係紗線嘅粗幼,但原料品質、紗既組合、織造方式、finishing都可以有好大出入。價錢亦都一樣,一樣係150s huddersfield fine worsted 既Qx project同scabsl都差左成五六倍價錢(布價)。

再者唔同價格帶既裁縫舖比到你嘅手工都唔同,你就咁問我地如果呢隻部普通鋪訂造大概幾多錢應該係冇人答到你。首先你要定義下咩為之普通鋪。
Factor*
著loafers唔著襪係唔正常?今日比個女同學話我⋯
上網查唔到

即係流野

笑番佢囉佢話你啲咩呀
咁on9?
著loafer 唔著襪先正
間野荃灣老字號,cctvb有訪問過,以為唔會昆水
間野荃灣區老字號,朋友做過介紹我試下渣。但塊布我都唔係搵到好多資料
我覺得mori對single monk正啲
祥興都係老字號丫,咪又係…
咁睇黎5k買大陸布都係已做水魚 早知唔識,budget又無預5位數,去買返zara算
5k 加多少少已經可以去db / bt...
下次fitting睇下有冇我size
無現貨,訂對囉
MTO既不如整對loafer
唔知2022年新年前收唔收到
我見舊登好似有擺荃灣我做個間同祥興為入門3k訂做鋪
我真係唔識去返買連鎖野算,至少唔會俾人水
我做個間兩件意大利布4k,uk布5k。不過學你地咁講上網搵咩資料都無,都唔知係咪大陸布
5k加少少上BT DB
料就一定係VBC架喇

不過唔好幻想去第一次就一定滿意,因為其實岩岩開始做未必知道自己想要乜,都要慢慢學習下
祥與不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞