【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
你咪玩啦,換得兩三次之後,個面都收皮啦!仲想點呀!
我對Alden Cordovan penny loafers換咗兩次底,底可以再換,但個面已裂到
我老豆對church’s (舊野)著左三十年換左五六次底都未爛sor 睇你點著既姐
同埋cordovan 易啲碌柒就不嬲架啦!
我覺得主要係植鞣同鉻鞣的分別
我對Alden calf penny loafers一樣裂到仆街
對loafer幾靚
咩牌子?
都有可能,延展性無咁好,整整下鞋都會裂
我最耐果對鞋皮面依家依然健壯
咁我都有啲著咗廿年😎
戒左買cordovan
都係calf岩我d著足一世
carmina
simpson last
Cordovan 需要特別照顧,特別多頭暈身㷫
個時買係有人同我講只要多用硬既刷刷下就得
唔洗點保養
岩呀,對shell cordovan黎講唔洗點保養,基本上就係用硬刷刷,刷到佢令,一年半載用下conditioner,想啲摺靚就用鹿骨,你可以做既就只有咁多。

一擺得耐就Blooming ,解決方法就係係咁刷;一吸水就有水漬,解決不能,只可以靠係咁刷去減輕;特別脆身易裂,解決不能,只可以上少少conditioner去延長壽命;打蠟會傷害皮面,要令佢令面既方式都係係咁刷。

你無咩其他保養野可以做,但cordovan的確係特別多頭暈身㷫,而你可以做嘅嘢就只有係咁刷佢
有冇皮袋推介?
港女鞋
無論係邊個錯 甚至天氣唔好都係要你氹
最慘係氹唔撚到
俾大家望下靚皮岩fit既摺係咩樣,呢對是EG,落地兩日

買番嚟嗰時好深色,專登放喺窗邊曬咗幾個月至開嚟着
請教牛巴點解打蠟會傷皮面?
Conditioner
係 renovatur?
其實平時隻手成日hi到嘅位(褲袋口同拉鍊附近)已經黃黃哋,因為我都着得幾密。但除此之外條褲仲好地地,幾年嚟攞出去放過收過又再放番闊,都唔捨得放棄佢
淺色褲冇計
計返條褲好抵著啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞