【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Kamakura Shirts 特別button down,做得幾好

Kamakura

Ascot Chang

兩件都係unlined/ unfused collar
請問 kamakura 大概幾錢件?
日本製 shirt global shop ~HKD700, 意大利製 ~HKD1000
warehouse d牛算係幾高腰
個領有冇3吋?
小弟近排轉工,想買套比較靚既西裝返工,想問下邊到買恤衫西褲皮鞋會好啲,筆直可以預高啲
西裝去po 頭睇
皮鞋去landmark / 新k11 間tsssels 揀
普通款三吋,sport collection 3.25
Thanks. 普通款再長d就好,不過RTW黎講都算長嗰批了。
正常黎講suede唔會咁甩色法,唔知你係邊買,但有機會係對鞋擺耐左鋪頭想出貨時靚仔啲時噴左野補色無清乾淨。白牛褲腳用洗衣精加水spot clean 應該okay,唔得就再噴碧蓮,之後要唔要再成條洗就睇你自己。

Btw有漬要盡快處理,愈耐愈難清
對野最近係tassel買,咁對鞋可以點搞?
唔洗搞,用豬毛刷刷乾淨多左果啲色就ok
唔該曬牛巴真係一刷就甩
其實好多,美國傳統牌子Brooks Brothers, J Press, O’Connell’s,歐洲menswear 牌子100 hands嗰啲都有
London sample sales or ?
係幾好,遲吓我整理埋擺post頭?
牛巴可唔可以 簡單概括下 佢呢個技術上 係咪已經去到你講果種bespoke , 而其他bespoke 既分別在於度腳經驗,風格等等?
想知點解鞋底finishing染左一次色之後要刮走一部分
得閒先
果個唔係染色,水黎

做左第二套呃毒撚,真係drape得超好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞