【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Thanks 牛巴!
係咪普通家用個隻ok ?
見鋪頭個啲好pro
工業用既要吊水箱,唔方便收納
日經,大家改衫去邊度改?
見倒drop93 d 有d 西褲好似ok, 但係佢unhemmed, 如果想整有cuff驚搵街市d阿姐唔識改
天倫/wonderful
收到master就收到架啦
可以用嚟買鞋了
收到
反而想學下野想知黃德斌個套點
著緊對alden brown suede loafer,著到內側腳眼位同褲腳黑色一達達,可以點處理?
No pic no talk
6月25號落order,7月3號收到
少少 comment…
小弟冇乜買西裝經驗,買嚟都係返工用,淨係買過Brown’s Tailor 同 suit supply,今次見 Spier & Mackay 價錢幾好就試試,on sale suit 299USD shipping 20USD。
買咗嘅係peak lapel款用super 130s Guabello 布,講明先,我對布料冇乜特別要求,買佢係貪peak lapel幾型

另外sizing跟返suit supply買就ok,膊頭padding少過suit supply havana款,同埋衫袖闊咗少少。
褲嘅就要留意,我就中意着高腰少少,所以比起SS,S&M嘅褲浪係淺啲,啲啲啫,唔係好離譜的。褲長本身就unhemmed,所以點都要攞去改。

不過要留意,佢QC應該麻麻地,我買咗last one in stock,嚟到件褸係有啲硬咗嘅膠水積,要用水浸淋再慢慢挑返出嚟。同埋有啲類似hi到塵嘅污糟位,應該攞去乾洗完就冇問題。

總結: 呢個價錢冇得輸

Detailed review:
https://www.misiuacademy.com/spier-mackay-suit-review/
Cd-rom 上水請教下各位大佬

想問下你地平時刷鞋前會點清理上次刷鞋剩低嘅shoe cream 同shoe wax?
睇過文章有人推介reno-max但我對鞋又唔算勁污糟,唔想用啲太刺激嘅清潔劑整傷d皮
疊上去
想問下依家 suits 既話同價位係咪依然係suitsupply 無得輸?

同埋佢D 恤衫 係咪都抵屌~
恤衫我諗db會抵d
咁樣咪愈來愈厚
Suit supply既恤衫只有4折個陣抵屌
但香港唔會做呢個價
想問條褲係咪高腰
無野眼殘 睇到了
唔係 正常腰 只係我習慣”邱”高啲
好似無乜rtw會出高腰
我試過ss, cavour都係中低腰
最離譜係luxire 佢寫明high rise
但結果都係低腰(肚臍對落兩隻手指位)
RRL有高腰,take 5入面都有幾隻牌子有,再唔係你可以去睇吓韓仔chadporm
點睇fabric shop 個款單摺牛?
未著過唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞