【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
organic solvents
最好既解決方法係做多幾條輪住著就無呢個問題
嚟緊都諗住去db整多條,類似價位同performance嘅布牛巴有咩其他推介? 我淨係試過fresco同crispaire
新果隻airesco幾好
謝牛巴
補充說明一下,呢類野落到calf上面影響唔大,但對馬臀皮就唔同講法,極端啲講,你試下用白電油抹牛皮,最多甩少少色,抹cordovan 喇wo⋯⋯ 嘿嘿嘿
唔洗客氣
順帶一問,牛巴用邊隻conditioner保養cordovan? 我自己開venetian shoe cream,但見唔少人都係用番saphir隻Renovateur或cordovan creme
唔係有隻咩吊打fresco定T&L 2ply既咩?
Delicate cream,Sophir or boot black 都有
我未試過,呢個係Ghost既comment
I see其實呢d open weave既high twist野可以有咩創新
摸我又唔識摸 摸唔到有幾大分別//
原料、捻度、顏色/花紋、重量,無了
Finishing 無分別咩?
岩岩摸左下3ply airesco
同其他high twist比冇咩捻 有少少似100s feel
親膚好多 唔知係咪finishing
雖然寫漏但都無乜創新可言wo其實,咪又係咁既樣仲撚悶過精紡。唔係話high twist 唔好,但真係悶囉
我無唔同意喎,但唔同finishing又真係可以差好遠喎
咁佢問有咩可以創新呀嘛
3套high twist表示仲頂得順
但我而家覺得60%mohair40%wool好似function仲好D
係硬左少少 唔太"令"但有少少精神feel
我已經兩年無做high twist 衫
依家真係睇見都覺得悶
做起啲衫好「死咕咕」
係咪姐係塊布比較「彈」?
唔係,而係太flat,唔似其他布咁多characters
近期頂級一定係牛巴loafer
難得rtw 9成 fit
工同皮都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞