【內容更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(43)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
睇呢個post識到 Spier & Mackay 咁啱佢有sale 就買咗套平平地嘅試吓 希望冇伏
其實Loafers呢個形式既歷史唔長,相比起發展左超過千年既Monk straps同幾百年既綁帶鞋,Loafer呢類slip on既歷史係好新,大概去到十九世紀先正式有文獻記載 ,起源於北美原住民族著既Moccasin。

Penny Loafers雛形係去到再之後20世紀30年代先俾Aurland Loafer設計出黎(1930),再後黎去到美國George Henry Bass 係1934年base on Aurland Loafers個design 去改良先有第一對真正意義上既Penny Loafers,嚴格黎講佢係屬於近代新設計,所有其他做penny loafers既牌子都可以話係模仿佢地。(當時已經有版權概念,只係無依家咁普遍)

而Tassel loafers更加係1950s打後先正式量產化,第一個商品化tassel loafers既牌子係Alden,亦係後尾同Brook brothers合作大量生產tassel loafers。所以都可以話,所有做tassel loafers既廠都係抄Alden。
仲有horsebit/gucci loafers
可惜冇free shipping
Cls 又跟蘇哥學到野
陳記張圖太細睇唔清 其實去到10K價位
無論係GY到陳記呢個range係咪已經分別不大?
又係時候驗眼
咁係咪冇得救啦?
唔著最爽,不過我大汗,啲鞋比我著到臭,用木shoes trees用止汗spray 都冇用⋯ 牛巴有冇好方法?
牛巴真係好鐘意著loafers, 有冇數過有幾多對?
好靚
終於等到牛巴寫多次
兩間都去做套咪知囉!
除臭噴霧同噴霧襪幫到手,爽身粉都ok
廿零對高峰期就不要再說了
No man walks alone有得賣架仲
高質到呢
學到野學到野
其實噴霧襪係邊種我著loafer 唔著襪成日會痴住腳板
tassels 黎講 個人覺得依對無得輸
你上網search下隱形襪噴霧就有
Blake 香港有冇得換底
當然有
但每對最多換得果兩三次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞