【ViuTV】《ERROR自肥企画》(78) 無制限OT編集団x ERROR 回歸喇【後續討論】

1001 回覆
40 Like 11 Dislike
想發表下少少個人意見

Error自肥基本上係我呢十幾年少數會留下深刻印象嘅電視綜藝節目,我本身唔多好呢D嘢,但我竟然會由佢第一集追到結局, 最後嗰段真心係發人深省,重新思考返娛樂,電視綜藝嘅意義
雖然個節目好似9下9下,玩下遊戲射下死亡行星咁又一集, 但如果呢個節目淨係得呢啲元素嘅話係唔會有咁大迴響, 難聽啲講句其實整蠱節目已經畀無線拍到濫曬, 如果個方針係得整蠱啲artist嘅話係唔會個回響咁大, 個節目搵到佢嘅自身定位所以咁成功。

呢個節目癲嘅程度同埋佢嘅衝擊性某程度上不亞於viu記啱啱開台嗰陣播嘅真pk,其實未必個個接受到, 但老頂頂住咗觀眾壓力畀佢繼續播, 節目組亦都冇辜負到老細嘅信任,繼續認真咁做癲嘢,如果冇一個好老細頂住呢D壓力畀個節目繼續run,又或者冇呢班痴線佬畀後輩留低呢D咁特別嘅實驗成果,今日viu未必拍到Error自肥企劃呢D咁特別嘅節目。果實要結果需要良好的土壤同適當嘅施肥先可以成事,而viu開放自由嘅創作環境(土壤)同製作團隊嘅認真鳩(施肥),再加埋班artist(種子)先可以結出今日嘅果實。

另外,呢個節目之所以咁成功仲要歸功於節目組同D演員嘅真性情流露,由接受死亡行星懲罰嘅扭曲表情,到Error四子自肥企劃嘅感言,畀觀眾嘅感覺就係「真」,唔會因為顧慮電視尺度而自行過濾對白同扮大/細反應,唔會迴避黨台粉嘅無理指控直線抽擊;另一方面,製作組瘋狂入鏡介入劇情,甚至直接出一集bts講返套嘢點樣拍, 將個生仔過程直接話畀觀眾知,令個節目更加立體。 我諗呢個節目應該係少數節目呢係會知埋個製作組係乜人。

跟住就係一個靈魂拷問,點解viu可以拍得出呢啲節目而無線做唔到?

首先,大家嘅方針唔同,無線一直以嚟嘅方針係諗點樣可以重振昔日嘅綜藝輝煌,拍出可以電視撈飯嘅綜藝節目,其實佢哋唔係唔做嘢,佢哋都曾經嘗試回應viu嘅出現進行改革,但係,佢哋嘅問題喺佢哋嘅主旋律其實一直冇變過,就係迎合觀眾期望拍出佢哋會受落嘅節目,用另一個講法就係複製成功嘅方程式,人地拍乜自己就拍乜,或者永續自己嘅王牌節目,例如獎門人同歡樂今宵之類嘅作品。呢種模式喺七十至一六年之前其實係幾成功。
一、當時電視台選擇唔多,31台係一四年之後之出現,而且當時資源唔夠都係翻炒節目同魚樂無窮為主,基本上冇乜人睇。亞視……每次都爛出新高度嘅電視台講經咩?
二、娛樂選擇唔多,當時社交網絡、串流影視未普及,D人冇乜娛樂都係要焗住要打開部電視睇。
三、觀眾要求唔高,好似當年歡樂今宵嘅宣傳話齋,觀眾其實只係一日工作完想休息開心下,對節目質素要求唔係咁高(當然啦,要求低唔代表真係拍乜都冇所謂,太破格嘅節目佢哋唔會受)。
結果日復一日到咗2016,viutv橫空出世,對無線一直以嚟節目拍攝方針拉響咗警鐘,因為佢哋已經唔再係唯一一個電視台,觀眾已經唔係一定要睇無線,而佢哋點樣回應呢一個衝擊呢?
由於篇幅所限,容我下文述之。
無線其實有嘗試過掙扎,唔係眼白白咁睇住viu逐漸動搖佢哋嘅領導地位。
但係,佢哋嘅回應方法就係進一步痴迷於以往嘅成功方程式,希望可以留住觀眾。
一、複製他台成功方程式,仲記得當年viu拍完「跟住2047特首上學去」之後好似都冇一個月都冇,佢哋又拍一套極度相似嘅節目,結果除咗嗰句「有樓有高潮」我已經唔記得佢拍咗D乜。
二、喺黃金時段播中國劇企圖挽救收視, 可能佢哋諗住呢啲劇喺大陸都有好好嘅click rate係香港收視都應該唔會太差, 但佢哋冇諗過幾個要素:
1. 中國網絡水軍王國同飯圈效應大,Click rate嘅水分可以好大
2. 爛片一樣可以好多人討論
3.D人喺中國D影視網睇完其實可以唔駛喺無線睇
4.佢播中國劇起碼幾個月jetlag
而且,佢買返嚟D片喺中國本身評價都係中至中下水平,有D劇真係老尷到不得了唔舉例子了,舉咗例子我應該會瘋狂引伸然後偏離主題
三、翻炒昔日成功嘅方程式, 將EYT嘅模式不斷複製;重用離巢舊將, 嘗試以佢哋嘅知名度吸引公眾眼球, 但佢哋冇諗過觀眾其實都會成長,佢哋以前舞得掂嘅嘢唔代表而家都一樣, 結果雙方嘅鴻溝越拉越大無線嘅計劃自然就會失敗

對無線嘅致命傷,恐怕係19年嘅反送中。

佢哋徹徹底底咁喪失咗一個階層嘅支持,呢個對於任何產業嚟講其實都係致命傷,但佢哋老細好明顯wfc.

之後佢哋都嘗試開拓新客源以填補失去年輕人客群嘅損失:開拓廣東嘅大灣區市場。
但係,佢哋嘅如意算盤打唔響,佢哋將喺香港嘅失敗喺廣東完全一致咁重演。

另外,無線嘅仇青味越來越濃,由愛回家到其他佢哋D劇嘅後生基本上就係一班玩世不恭嘅死仔同二世祖,講白啲就係呈現班老人家眼中嘅後生仔,說教味濃到令人反胃,真係唔講仲以為某屈姓婦人入咗去做

最後講下少少個人感受,呢幾年無線畀我嘅感覺就係一個失去羅盤嘅郵輪喺大海上飄流;而viu就係一架航運船喺大霧下航行,前面等緊佢哋嘅嘢其實係未知,不過佢哋唔會因為驚大霧後面嘅嘢而停步不前,留喺大霧入面,永遠唔會有出路,但肯去試肯去博,前面等緊佢哋嘅可能係一個載滿金銀嘅寶藏島。

不積跬步,無以致千里;
不積小流,無以成江海,所有嘅成功都係一步一步嘅嘗試累積,今日Error自肥企劃嘅表現方式或者唔係個個接受到,或者有待改進, 但每一次嘅嘗試其實都係為下一次嘅節目提供咗參考,無論是好是壞。

如果覺得我講得好嘅歡迎forward,不過記得credit返我
打你咩
如果193 飲醉左.....

原本諗住都係買返gatsby
但係最後決定支持下肥仔
又真係幾好用
唔飲醉都會。。。
有無味
淨係知一定爆筆直
香港爆應該好貴
呢隻有少少,但係唔係話好重味
同埋我覺得都算係乾爽
用完之後,$14算係咁
呢個牌子比gatsby 貴好多
同一個人嚟
I love both
啱啱重睇見到客串有強尼個名 但醒唔起佢喺邊集出現過
抹面會唔會那
無人關心肥仔嘅傷勢
但好用過gatsby
未sponsor已經用緊
不過用黎抺面先捨得
手都係用返cheap嘢
自肥完左 呢個究竟係咩世界
跪求tg新link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞