【ViuTV】《ERROR自肥企画》(78) 無制限OT編集団x ERROR 回歸喇【後續討論】

1001 回覆
40 Like 11 Dislike
打你咩...mike導followers追到poki
又開Ot
Cls最尾個集真係睇到眼濕濕
多謝你地不停挑戰極限去為我地帶來一套咁嶄新的節目 依一仗打得太靚太精彩
今集最尾用返呢首歌歌詞做ending 成件事好癲
睇自肥喊左幾次 一次係保錡彈結他嗰度
一次係鹹濕荒島一哥講感言嗰度
今日就係最尾EVA嗰度
雖然我冇睇過EVA
但係啲信息收到曬

多謝無制限團隊
多謝ERROR
多謝Viu肯放手比呢班痴線佬
真係自從Error遊之後
都未試過咁期待一個節目
要日日追住睇

生性啦保錡
外國JJ終於追完結局同live
最後一集真係好正
追左日本動漫咁多年
好多謝無制限團隊俾我見到二創作品做到嘅新高度
喂呀
睇返佢地團隊聚餐得sponsor嘅酒同薯片,自費嘅就得蛋撻同餅乾,爆budget爆到好慘

濕鳩微辣又想痴人氣
不過只係送比poki
微辣收皮喇 依家都冇人睇
clscls公司真係唔使瞓爆post
失哂控
細個睇電視係因為冇其他娛樂先會成日睇,但今次自肥真係因為真心鍾意個節目先會追,個種感覺真係唔識形容
哦咩嗲多
Lm
好撚正!
利申 一集eva都冇睇過
但齋睇對白、剪接、背後嘅意思都超晒班
真係未睇過咁有深度嘅綜藝,連其他地方都少有,更何況係100%香港製造
多謝無制限同error俾咗咁有意義嘅三個禮拜我哋
完美ending!!!
期待你哋嘅下次製作

[member]唯一缺憾係mike導有女朋友[member]
第十五集最後15分鐘,靠著eva的意識流來表達目前香港觀眾和香港娛樂的問題。娛樂至死,碎片化娛樂,娛樂的本質。用符號學來把事情提高到社會哲學的層面。以及以這些東西去表露導演乃至整個團隊對於電視娛樂的看法。

電視本來就是娛樂的工具,但隨著互聯網流行後碎片化娛樂讓大家開始習慣不用腦袋思考,甚至​​連十幾分鐘的視頻都懶得看,電視節目似乎要被淘汰。但是相反電視節目同時是對抗碎片化娛樂的武器。儘管電視的存在是為了娛樂本身,但娛樂本身同時也應該存在意義,娛樂可以是娛樂,但不應該只限於娛樂。

編劇在最後以這種方式去表達(其實個人覺得已經說的很白了)就是想讓大家的腦袋好好思考,不要習慣了不用腦袋去接受互聯網上的資訊(娛樂),同時希望再次賦予娛樂意義。

看完最後一集,這部或許真的能夠像eva那樣,成為香港電視史上的一個劃時代的象徵。這部也應該是香港電視史上第一個綜藝節目會把娛樂提升到哲學層面。
有冇人知片頭首英文歌咩名?
sor,自膠無追po
無錯,而家太多所謂不同嘅娛樂,ig youtube tiktok,九唔搭八嘅人都整條片出嚟,但啲人又會睇。

唔係話唔可以欣賞,但慢慢 train 到啲人要即食,咩都要即刻睇明即刻笑,稍為同主流唔同啲人就嗌悶,又話唔明做乜春(每個 post 都有)。而家啲人好抗距要思考嘅娛樂,但明明其實可以同一般嘅娛樂共存
事關自肥已經播完
有冇人可以推薦ViuTV輕鬆嘅清談節目畀我睇
勁空虛
輕鬆清談嘅可以睇晚吹系列,空肚講宵夜同又要威又要戴頭盔都幾輕鬆嘅
仲記得mike 導第一次出鏡係花姐error 遊
拍忍者果part 佢四個柒吓柒吓
然後佢跳出來出嚟一下就做到
點知而家紅到咁
如果唔用視頻呢個term會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞