【ViuTV】《ERROR自肥企画》(78) 無制限OT編集団x ERROR 回歸喇【後續討論】

1001 回覆
40 Like 11 Dislike
知道mike導有女朋友的第二天,陰
https://youtu.be/sbSlpH_t8JI
冇自肥嘅第一日 繼續幫33豬loop mv
無制限個tg group link唔work
沒有error的第一天,屌
真係好有意思
係咪得我一個loop緊呢D喬啦

https://youtu.be/dkYip-Y6aRM
成part打哂出嚟
唔係雪山咩? 花姐屌佢拍嘅items悶,觀眾唔會鍾意睇
唔覺得爛尾喎...今個星期係就係冇之前果d咁好笑
但係都好好睇,show到娛樂嘅其他可能性
同埋琴晚果集都已經講到明佢地都唔係淨係想做d笑完就算嘅娛樂

講到真人show,呢篇文有講到其實error一開始就已經係一場真人show,都講得幾好:
https://beta.thestandnews.com/culture/error-%E7%8B%82%E6%BD%AE-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%B5%81%E8%A1%8C%E6%96%87%E5%8C%96%E7%9A%84%E5%8F%B0%E5%89%8D%E5%B9%95%E5%BE%8C

不過都真係希望可以多d budget
下下用愛發電貼錢打工都唔係辦法
點爛尾
最尾一個禮拜直頭係各種意義上嘅昇華
條友鬧咗20個post話以為呢個節目係考有feel玩遊戲
黎緊就會多budget架啦,mirror error開始紅,多贊助就可以玩大d
佢d片d viewer好多喎
【字幕:電視?為什麼?
時間、西曆 2021 年。太多疑問,太少答案的年代,對於 Error 來說《自肥企画》似是完成了,但還在尋找拍攝的理由。由於受播映時間、預算所限,因此以「新世紀」的前衛方式去補完—某些答案。】

Dee:呢度,係邊度呀?節目係咪已經完咗喇?
肥仔:係娛樂完成,但係播映時段未終結嘅世界。
193:係熄電視之後嘅世界。
保錡:呢個世界曾經存在,但一日有互聯網,佢都唔會再嚟臨。
(Dee拿起電話)
肥仔:只要你而家一拎起電話,呢個電視播出嘅所有嘢,就會了無意義,係咪要咁做?
(193、保錡站在Dee身後)
193:可唔可以陪多我一陣?可唔可以比我陪吓你?
保錡:你有冇嘢想問?

【字幕:拍節目、何故】
193:首先要問,點解你要拍節目?
Dee:因為公司要我拍節目。
肥仔:公司有好多Artistes,經理人亦都可以幫你推job。
Dee:因為自肥,話到明係自肥,唔拍咪好傻囉。
保錡:唔係!
Dee:因為我驚呀!我駕駛Error,係因為我驚呀!唔拍節目,根本搵唔到自己!

【字幕:Error、是甚麼】

肥仔:只要駕駛Error,就可以搵到自己嘅價值架喇咩?
Dee:係,只要駕駛Error,大家會comment,會like會share,我覺得駕駛Error,大家會了解我多啲。係好自肥,咁樣有咩唔啱喎!
保錡:努力迎合期望,唔會填滿你嘅空虛,大家唔係一直,都好希望Error出擊㗎咩?係咁㗎啦!
193:呢個係你說服自己嘅答案。
保錡:Error嘅本質係咩呀?
Dee:呃.....吓?

【字幕:ERROR】

193:Error係香港跳唱團體, 成員有梁業、何啟華、郭嘉駿、吳保錡。
Dee: 呢幾個人睇落有啲陌生,就算我喺入面都有咁嘅感覺。點解嘅?
肥仔:呢啲片段,係片段嘅存在,缺乏前文後理。
193:但好多人都會自行整理出立體嘅人格,投射落去。
保錡: 你根本唔識我。立體嘅人格唔係真人相處,你整合唔到,你根本唔識我。
193: 鏡頭面前,有時我哋只係一組剪接出嚟嘅符號。
肥仔:Error都係符號,係一種意義嘅載體。 蛇蟲鼠蟻屎尿屁,整蠱挑戰大懲罰,都係一種意義嘅載體。
Dee:係.....係咩意義呀?
保錡:係娛樂。

【字幕:娛樂、何故】
肥仔: 娛樂嘅目的同意義,單純就係娛樂本身,係「amusement」, 喺陪伴、係安慰。
保錡: 呢個係艱難嘅時代。
肥仔: Error隱喻緊世界其實唔係有咁多制肘。
Dee:但現實太多制肘。
肥仔:隱喻緊世界其實唔係有咁多痛楚。
Dee:但每日都痛不欲生!
193:最痛嘅時候,都可以不按牌理咁歡笑,係Error發放嘅意義,係呢時代大家都需要嘅能力。
保錡:都係你需要嘅能力, 你都係大家嘅一份子。
193: 駕駛Error。
保錡:駕駛Error。
肥仔:駕駛Error啦。
Dee:但.....但其實我唔一定要駕駛Error㗎, 我做網絡紅人都可以娛樂大家㗎, 我有養貓、我識跳舞、我可以拍搞笑短片, 或者我可以用其他媒體,將意義用文字講出嚟,大家都係理性㗎,會明白㗎! 我唔需要Error、唔需要電視!

【字幕:電視、為甚麼】

肥仔:因為所有嘢都係娛樂。
Dee:我唔認同! 媒體每一日都有報導重要嘅事情呀!
肥仔:關你乜事呀?
Dee: 唔係咁㗎,個世界仲係好有意義㗎!
193: 所有嘅新聞、所有你接收到,之後唔能夠令你作出現實反應,又或者唔容許你作出現實反應嘅資訊, 社交媒體嘅圖、片。
肥仔:都係娛樂。
保錡: 你坐喺office、坐喺地鐵、瞓喺張床度,有咩貴賓到訪、有咩災禍、邊個性開放、邊個多咗個噴水池
193:全部缺乏前文後理,了無意義,係片段化,泛濫、無用嘅麻醉藥。
保錡:擘大你雙眼。
Dee: 唔係咁㗎!
保錡:擘大你雙眼!

(Dee捂耳尖叫)

肥仔:片段化嘅零碎娛樂,令大家習慣覺得 ,任何意念可以喺幾分鐘,或者幾十秒之內表達。
193:但意念其實唔係咁。
保錡:慢慢所有人都唔能夠再有專注力,承載重大意念。
肥仔: 雖然娛樂本身係電視存在嘅目的, 但而家反而變成對抗零碎娛樂嘅武器。
193: Viu嘅戰鬥、Error嘅戰鬥,係用節目凝聚同埋補完專注力。
Dee:戰鬥?
保錡:重要嘅戰鬥,未必係今日。
Dee:啊,我想問講咗咁耐,係咪因為唔夠預算、唔夠時間製作一個精彩嘅大結局?
193:絕對唔係。
保錡:你嘅睇法反映咗你嘅高度。
Dee:答我呀! 你哋係咪搞緊gag呀?
肥仔: 如果剛才嘅解說,對你嚟講了無意義,咁就係。如果講咁多嘢,都係為咗表達製作組爆budget、拍唔哂、剪唔切。呢一個戲劇轉折,提供到娛樂咩?
193:非常好嘅娛樂。
保錡:但我會推到所有意義!
肥仔: 如果觀眾未準備好戰鬥,嚴肅謹慎嘅警醒有咩為?
Dee: 哈, 好彩你哋搞緊gag嘅啫,幾驚你哋講認真嘢呀。
肥仔(搖頭):佢未準備好。
阿dee最後有無講靈探佢乜事?
【字幕:大家都去了哪里?】

Shirley Sham:唔好逃避你見到嘅嘢,即使有幾咁無力,都要張開眼睛活著。
Dee:美女郊遊遊?
Shirley Chan:唔好畀戰鬥既定嘅符號所規限,每日自肥,總會得到力量!要耐心靜候!
Marco:要戰勝荒謬,首先要接受荒謬嘅必然性。
George: 文明總會勝利,係信念!
Dee:大海男兒?
Phoebus:相信一種價值,因為價值係由我哋主觀去定義。 只要你相信,佢永遠都會存在。
Dee:越嚟越多唔識嘅人出現咗呀!
肥仔:佢哋全部都唔係坐以待斃嘅人。
保錡:就算你唔完美。
Marco:就算有人漠視你!
Dee:唔好逃避!
Phoebus:就算所有事都唔順利,都要記住自己能夠貢獻到嘅嘢,唔好否定你當初相信嘅價值。
Dee: 唔好逃避!
Shirley Sham:每次懷疑嘅時候都問一次自己,點解會喺度,喺度又係做乜嘢。
Shirley Chan: 如果未搵到答案,咁就再試一次,唔好停止嘗試。
Dee:唔好逃避!
Dee:我明喇!
Dee:Error並唔係唯一戰鬥緊嘅人,只要一日仲留喺呢片土地上,每一個人都用自己嘅方式,喺自己嘅崗位戰鬥,一個人唔會成功,但如果每一個人都盡力嘅話,每一個人都盡力嘅話!
(眾人鼓掌)
Dee:(大家)

【字幕:多謝大家,恭喜Error自肥成功】

眾人:好!!

【字幕:終結(以有限)開始(製無限)】

Error歡呼
193:知我哋咩料啦!
保錡:有你有我!
肥仔:出擊啦Error!
Dee:嗯!

【主題曲播放】

(喺呢個夜闌人靜嘅夜晚,viutv呢度有位好勤力嘅導演,仲喺度度緊嘢!導演!)
Mike導:係
(咁夜搞咩?)
Mike導:我哋準備緊聽日嘅拍攝,聽日就係我哋節目嘅第三日拍攝,咁呀,你覺得點呀最近拍得?
(你好尷尬!)
Mike導:我想講,我哋而家拍緊嘅嘢,其實係,我自己覺得係一啲好奇怪嘅嘢嚟嘅。 我唔係太肯定出到街,(觀眾)會係有啲咩嘅反應,我覺得 一係就係會 好爆好特別嘅存在,一係就好x尷尬嘅嘢, 我覺得我哋係行緊呢一個方向,我諗拍多幾日,會個方向定少少。但至少拍左頭3集。係啦,我哋係做緊呢啲嘢。
(最緊要知自己拍緊啲啫,係咪話?)
Mike導:都知嘅,我會覺得呢一個節目會係一個會對而家香港嘅電視業,帶嚟少少衝擊嘅,少少。
(龐大衝擊得唔得呢?)
Mike導:龐大嘅衝擊...「好x難睇,咁x差嘅節目」「咁尷尬嘅節目」!
(可能係,你講到我都好驚㖭)
Mike導:唔知呀,ok呀,但我覺得,至少有一樣嘢好正嘅就係,我覺得我哋係行緊一啲好特別嘅路,呢啲特別嘅路,淨係我哋先至會去行,係囉。
(係,唔緊要啦,橫掂成日都瀨嘢㗎啦)
Mike導:係啦。執完道具未呀?我想問你。
(聽日拍咩呀?)
Mike導:我X呀!
(拜拜)

【字幕:全篇完】
咁係乜事?太長無睇晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞