有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
用系統最煩係執workflow.
試過幫間港資公司(中小企)上erp,
最煩真係現有員工睇心情做事,太多exception cases.
間公司根本無諗過系統化,只係想個系統就佢。
不過當然可能係我唔了解行業,可能人地真係亂中有序。

E 加做外資就唔同,流程重要過一齊。 不過又可能有人話咁樣好無效率。。。

可能因為某d 公司太有效率,好難用一套系統框住一間公司。。。 或者正如係樓上所講現有效率已經夠做,再有效率d 都唔會賺多左錢。。。
呢個同整唔整system冇關
係management做得唔夠好,冇指引,冇監管
如果樓主肯抵諗d
幫手set up 套system
老細實會賞識你俾位你上
唔係用14吋4:3 moon 算係咁啦
大生銀行好似仲用緊算盤?
我個客4億net profit都係用excel
你老細啱,efficiency 你覺得可以慳人手,但老細覺得幫唔到手搵錢

老實講,搵唔到錢你幾高 efficiency 都係要執笠

作為一個咁多睇法既員工,你可以主動去 take up 呢 d task,你搞得掂實有着數

利申,公司每年千億生意,入面 software 一樣可以有大量改善空間
做大宗商品一單過億 Invoice Packing 統計都係就咁 Excel 做,我覺得用 Excel 仲方便,需要跟 LC 打咩上去都可以,用 System 如果要加新野下下要人改好煩
通常d 人都唔會想變架啦
用過base喺印度嘅Log system 就會覺得excel 都唔錯
Log 件嘢都要等幾秒
試過有次印度死網就全公司棟咗喺度
貼錢返工都要睇間公司值唔值得咁做
最小兩個 UHD 再加個 5K2K 先夠做
中電?
Mine too
如果份野要多人share/edit都係仆街
嫌貴咪用openoffice/libreoffice
通常要share / edit都係within the same team
not a big issue
其實日常trading, Excel 已經足夠, 再勁D咪online spreadsheet + Cloud storage
起碼Excel 絕少bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞